NTB

Det aserbajdsjanske utenriksdepartementet sier Armenia har gått med på å gi fra seg fire landsbyer som har vært under armensk kontroll siden 90-tallet.

Det uttaler en talsperson for utenriksdepartementet i en melding på X/Twitter. Hendelsen beskrives som en «lenge etterlengtet, historisk hendelse».

Armenias utenriksdepartement bekrefter at de to landene har kommet fram til en foreløpig enighet om fire seksjoner langs grensa.

Armenias statsminister Nikol Pasjinjan uttalte ifølge Al Jazeera
i mars at landet kunne stå overfor en ny krig med nabolandet Aserbajdsjan hvis ikke de gikk med på et kompromiss og ga tilbake de fire landsbyene.

Armenia tok kontroll over dem tidlig på 1990-tallet. Siden den gang har de vært ubebodd. De har imidlertid strategisk verdi siden de ligger langs hovedveien mellom landets hovedstad Jerevan og grensen til Georgia.

Aserbajdsjan har sagt at tilbakeføring av områder som også omfatter flere små enklaver som er fullstendig omringet av armensk territorium, er en nødvendig forutsetning for en fredsavtale som kan gjøre slutt på den tre tiår lange konflikten der også Nagorno-Karabakh-regionen har stått sentralt.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.