Stortingsrepresentantene har stemt fram Leger Uten Grenser ved Morten Rostrup som Årets Peer Gynt 2024. Menneskesmugling bellønes, hvis man smugler riktig type mennesker.

– Leger Uten Grenser er en svært verdig vinner av Årets Peer Gynt. Ansatte setter sin egen sikkerhet og sine egne liv i fare for å gi helsehjelp til de som trenger det mest. Leger Uten Grenser stiller opp for folk uavhengig av religion, politisk ståsted eller hvor du kommer fra, sier leder i Nominasjonskomiteen for Årets Peer Gynt, Rune Støstad i en pressemelding. (NTB)

Et overveldende flertall av stortingsrepresentantene stemte fram Leger Uten Grenser til årets pris. Prisen deles ut til personer eller institusjoner som har bemerket seg positivt og gjort Norge kjent i utlandet.

I fjor fikk fotballpresident Lise Klaveness den samme prisen.

Fastlege Morten Rostrup er grunnleggeren av Leger Uten Grenser, og er selvsagt beæret over tildelingen.

– Prisen er en stor anerkjennelse av vårt medisinske arbeid gjennom mer enn 50 år for å redde liv og lindre nød over hele verden. De bærende prinsippene og verdiene vi jobber ut ifra er viktigere å stå opp for nå enn noen gang før. Vi ser tildelingen av Årets Peer Gynt fra stortingsrepresentantene som en tydelig markering av behovet for nettopp å verne om disse verdiene, sier Rostrup.

Foto: Leger Uten Grenser / Twitter.

Menneskesmugling

Leger Uten Grenser (LUG) er mest kjent de siste årene for å hente migranter så å si i hjemlandet for å deretter sende de til Europa. Denne aktiviteten startet de med etter den såkalte flyktningkrisen.

Document har skrevet en rekke saker om denne virksomheten. NGO-en ble etterforsket for menneskesmugling allerede i 2017. I 2019 skrev Document om hvordan LUG gjorde jobben enklere for menneskesmuglere.

I mai 2021 sendte aktivistgruppen nok et norsk skip til Middelhavet for å hente migranter. Samme år ble de tildelt millionene etter NRKs TV-aksjon.

Slik aktivitet belønnes altså med Årets Peer Gynt.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.