Mannlige kjønnsorganer har han allerede, men han føler seg ikke helt som mann, det er mye kvinne i ham også, så nu krever han at den offentlige helsetjeneste skal finansiere en operasjon som gir ham en ekstra innovertiss samtidig som han beholder en funksjonell penis.

Fikk først avslag

Ontarios Health Insurance Plan avslo forespørselen fra den 33 år gamle mannen som «identifiserer» seg som ikke-binær – hvilket betyr at han føler seg som litt av hvert – med den begrunnelse at inngrepet er eksperimentelt og ikke utføres i Canada.

33-åringen som omtales som KS, anket avgjørelsen til Ontarios Health Services Appeal and Review Board. Han argumenterrte med at å tvinge ham til å fjerne utovertissen ville forstyrre identitetsbalansen mellom mann og kvinne og faktisk være å betrakte som ulovlig konverteringsterapi. 

Risiko for orgasmedysfunksjon

Vesenet var også bekymret for komplikasjoner og inkontinens som følge av den urologiske omlegningen av tissetøyet, samt risiko for orgasmedysfunksjon.

Ankenevnden opphevet avgjørelsen. Vaginoplastikk er blant de kjønnsoperasjonene som dekkes av det canadiske offentlige og det må ikke med nødvendighet inkludere å fjerne utovertissen. Inngrepet som er beregnet å koste opptil 70.000 USD, kan dermed dekkes av almindelige canadieres skattepenger.

Avsporing

Ifølge National Post finnes det kritikere som hevder at avgjørelsen «illustrerer hvor avsporet såkalt kjønnsbekreftende behandling er».

– Det offentlige helsevesen er skakkjørt og må fokusere på prosedyrer som er medisinsk nødvendige.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.