En av Københavns signalbygg, Børsen, står i brann og det karakteristiske spiret har kollapset.

Kort tid etter klokken 8 om morgenen var bygningens spir totalt omgitt av røyk og kraftige flammer. Omtrent klokken 8.30 var spiret kollapset, viser bilder fra stedet.

TV-bilder viser også at det historiske maleriet «Fra Københavns Børs» av P.S. Krøyer ble båret ut av den brennende bygningen.

Maleriet er et av Skagen-malerens mest kjente verker, og er to og en halv meter høyt og fire meter bredt. Det ble malt i 1895 og er et gruppeportrett av en rekke børsfolk som står i Børssalen inne i bygningen som nå står i brann.

Restaurering

– Fryktelige bilder fra Børsen her på morgenen. 400 år med dansk kulturarv i flammer, skriver Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt på X/Twitter.

Københavnspolitiet melder at de er «omfattende» til stede i indre København som følge av brannutviklingen i Børsen. Byens redningstjeneste, Hovedstadens Beredskab, skriver i en melding på X/Twitter at de foretok en «massiv» utrykning til Slotsholmsgade etter melding om røyk fra et tak.

Det pågikk restaurering av huset, og det er montert stillas langs veggene. Restaureringen skulle rette opp en uhensiktsmessig renovering fra 1800-tallet og føre bygningens fasade tilbake til det opprinnelige uttrykket, heter det på A.P. Møller Fondens hjemmeside.

Det er foreløpig ikke klart hva som har forårsaket brannen.

Avsperret

Et område omkring Børsen er tirsdag morgen sperret av, og det er også satt opp sperringer ved Knippelsbro og Christiansborg Slotsplads.

– Vi venter at området vil være avsperret i lengre tid. Vi oppfordrer trafikanter til å finne andre ruter, skriver politiet i en melding på X.

Den karakteristiske, lange murbygningen var i tidligere tider en varebørs og sto ferdig med det høye spiret i 1625. Det brukes i dag til kontorbygg. Huset er et av Københavns eldste. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.