Siri Bergh fra NHO (t.h.) og forhandlingsleder, Christian Justnes fra Fellesforbundet (t.v.) under meklingen for byggfagene hos Riksmegleren i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Fellesforbundet har kommet til enighet med NHO Byggenæring, og streikefaren her er avblåst. Partene ble enige om høyere lønn og bedre verneutstyr.

Det var lenge fare for en nokså stor streik i byggenæringen, etter at meklingen hadde gått i stå tirsdag. Men i tolvte time kom man også her frem til en løsning.

Det handler om at arbeidsgiversiden må grave dypt og gi solid lønnsøkning, noe nettopp denne pressede bransjen vil slite ekstra tungt for å innfri.

Lønnsøkningen innebærer heving av minstelønnssatsene, og det skal startes en omfattende etter- og videreutdanningsreform. Dette opplyses fra  Fellesforbundets side.

NTB melder om saken.

Fellesforbundet er fornøyd med det som er oppnådd på vegne av arbeidstakerne i næringen:

– Dette er en god dag for bygningsarbeidere i Norge, og jeg er aller mest fornøyd med totaliteten i oppgjøret for våre medlemmer, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet, Christian Justnes, i pressemeldingen.

Meklingen gikk 12 timer på overtid før Justnes omsider kunne gi Siri Bergh i NHO Byggenæring et håndtrykk.

Av lønnsøkninger vil alle få et generelt tillegg på 7 kroner. det er det samme som ble oppnådd i frontfagsmeklingen for noen dager siden.

I tillegg heves minstelønnssatsen med 12 kroner.

Avtalen skal også sikre kjønnstilpasset verneutstyr, opplyses det.

Det kunne blitt storstreik om partene ikke hadde kommet til enighet. Ved brudd i forhandlingen ville hele 16.700 bygningsarbeidere gått ut i streik. Store entreprenører som Veidekke, Peab og Skanska ville blitt rammet, og ringvirkningene i samfunnet kunne blitt store.

Et stort nettverk av leverandører er basert på disse entreprenørene, og det ville raskt kunnet bli stans og permitteringer en rekke steder.

Mange vil puste lettet ut over at dette ble unngått. Men prisen for byggenæringen ble høy, og konkursfaren for store og små virksomheter her har ikke blitt mindre med dette oppgjøret.

Det gjenstår fortsatt noe mekling mellom partene om en annen overenskomst. De møtes ved forhandlingsbordet torsdag med meklingsfrist midnatt fredag 12. april. Her kan 5739 av Fellesforbundets medlemmer bli tatt ut i streik.

Les også: 

Unngikk streik: Parat og Norsk Industri enige etter mekling 22 timer på overtid

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.