Byggearbeid i Bjørvika i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB

Entreprenører mener det er dystre utsikter for byggenæringen etter resultatene i lønnsoppgjøret.

Onsdag ble det kjent at Fellesforbundet har kommet til enighet med NHO Byggenæring om en lønnsøkning på 5,2 prosent. Det forhindret en streik blant 17.000 arbeidere.

Document omtalte saken, se artikkel under.

De fleste er galde for at streik ble unngått. Men samtidig blir dette er svært kostbart oppgjør for en bransje som sliter tungt.

Liten aktivitet i byggenæringen gjør derfor at at enigheten i lønnsoppgjøret har en bismak for en del byggentreprenører, man som frykter økte kostnader som kan knekke bransjen.

NTB melder om saken.

– Vi unner alle håndverkere god lønn. Det er totalbildet vi synes er fryktelig vanskelig, konsernleder for Seltor Gruppen AS, til NRK.

Råmunddal påpeker at lønnsoppgjøret vil føre til økte lønnskostnader, og at kostnadsøkningene vil gjøre det enda vanskeligere å vinne jobber. Han kaller utsiktene i byggebransjen for dystre.

For arbeidstakerne som har fått økt lønn, kan gleden bli kortvarig dersom jobbene forsvinner.

Entreprenøren tror at hele bransjen nå står overfor massive kutt i arbeidsstokken.

Så det mange nå omtaler som en solid lønnsøkning, kan fort bli en solid baksmell for både arbeidstakere og hele lokalsamfunn, dersom aktører i byggebransjen rett og slett ikke makter det økte kostnadsnivået.

Også styreleder Endre Andersen i Entreprenør Ulf Solbakken AS frykter lønnsoppgjøret kan by på utfordringer.

– Vi må jo hente det inn en plass, og da må vi ha mer ut av kundene. Det blir en utfordring å presentere det, spesielt om det ikke allerede er lagt inn forbehold om prisøkning, sier han til kanalen.

Les også: 

Enighet i meklingen for byggfagene: Solid lønnsøkning

 

Et annet perspektiv på klimaaktivismen? Bestill fra Document:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.