Byggeplass på Økern i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det er brudd i den frivillige meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Byggenæringen i byggeindustrien. Det er sendt varsel om plassfratredelse for 5739 medlemmer.

Lønnsforhandlingene pågår for fullt i ulike deler av arbeidslivet.

Sent i helgen ble det enighet i den store frontfagsmeklingen, og streikefaren der ble avblåst. Se artikkel under.

Men nå meldes det om et brudd i forhandlingene i en annen sektor, nemlig byggeindustrien.

Det er Fellesforbundet og NHO Byggeindustrien som ikke har klart å enes om en løsning. Også her snakkes det fra arbeidstakersiden raskt om streik.

Det skriver Fellesforbundet i en pressemelding. NTB melder om saken.

– Fellesforbundet har i dag brutt den frivillige meklingen med NHO Byggenæringen på Overenskomsten for byggeindustrien, heter det.

Riksmekleren har innkalt partene til tvungen mekling med oppstart torsdag 11. april klokken 10. Fristen for tvungen mekling går ut ved midnatt fredag 12. april.

Varselet om plassfratredelse omfatter 5739 medlemmer fordelt på 316 bedrifter.

Men det strides på enda flere hold:

Tidligere mandag møttes de samme partene i tvungen mekling for byggfagene, som forhandler om en annen overenskomst. Der kan det bli streik dersom de ikke kommer til enighet innen fristen som er midnatt tirsdag kveld. Her er det varslet plassfratredelse for 16.700 medlemmer ved en eventuell streik.

Mange håper at enigheten som ble oppnådd i frontfagene søndag, vil danne mal for det som kan bli en løsning også i for byggesektoren.

Arbeidsgiversiden strakte seg langt og gikk søndag med på det temmelig raus avtale i det oppgjøret.

Løsningen kom helt i siste fase av meklingen, i tolvte time. Det kan tyde på at partene «innerst inne» er innstilt på å unngå streik, da de vet hvilke kostnader og problemer dette vil medføre for alle.

En streik ender uansett som oftest i et kompromiss som gjerne er temmelig nær det som var partenes utgangspunkt da forhandlingene ble brutt.

Søndag skrev Document om avtalen som ble fremforhandlet søndag:

At dette viktige frontfagoppgjøret er på plass, betyr ikke at resten nødvendigvis vil gå friksjonsfritt for seg. Det kan fortsatt oppstå konflikter i oppgjørene i mindre sektorer.

Men som hovedregel setter de største forbundene en standard som sikrer de helt store konfliktene ikke vil oppstå i mer lokale runder utover våren.

Dessverre vil ikke enighet i én stor sektor nødvendigvis løse saken også i andre sektorer. Nå viser det seg at det relativt betydelige oppgjøret i byggsektoren kan ende i konflikt med tusenvis av arbeidstakere involvert. .

Skulle det bli en streik i her, vil det snart få ringvirkninger for en god del andre næringer og virksomheter også.

Les også: 

Unngikk streik: Parat og Norsk Industri enige etter mekling 22 timer på overtid

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.