«Kristi gjenoppstandelse fra dødsriket», russisk ikon av ukjent kunstner, Arkhangelsk regionale kunstmuseum. Foto: Wmpearl / cc 0 / Wikimedia Commons.

 

Kristus er oppstanden, ortodokse kristne!

Til lykke alle sammen med denne store festdagen.

Også til ikke-ortodokse, ikke-troende og ateister. Jeg vet at det er mange som leser denne dagboken, så derfor skriver jeg også til dem.

Frem til jeg var 25 år gammel var jeg ateist, en nokså militant sådan. Nå er jeg troende, men siden jeg husker godt fra tiden før jeg var 25, ser jeg uten skrekk på det rent vitenskapelige livssynet, antiklerikale oppfatninger og latterliggjøring av utspekulert religiøsitet. Det siste er sågar nyttig.

Uansett er det påsken som virker på meg som den beste kandidaten til tittelen festen for alle. Dette her er bedre enn nyttår, venner.

Tenk over det: Dette er festen for de aller viktigste tingene. For det godes uunngåelige seier over det onde. Det er håpets fest. En feiring av troen på en bedre fremtid.

Hva var det Han kjempet mot? Mot løgner, hykleri, slaveri, urettferdighet, svindlere, tyver, tilraning av makt – alt det som er så avskyelig for oss. Det var også avskyelig for mange før oss, og vil bli det for mange etter oss.

Og det ble veldig vanskelig for Ham. Det fantes ingen støtte. Opptog var forbudt. Opprørspolitiet hadde spyd. Mediene var kapret av fariseerne. Kjeltringer med eiendom utenlands satt med makten. Og i organisasjonen Han hadde, var et av tolv medlemmer en betalt provokatør og sviker i tjeneste for datidens Center E.

Og han ble heller ikke satt 15 dager i fengsel med tre måltider pr. dag, men ble straks mishandlet med en sjuhalet pisk med kroker.

Kjeltringene ødela alt. Disipler ble tvunget til fornektelse. Selv ble han torturert og drept. Alt styrtet sammen, og et ugjennomtrengelig mørke falt på.

Hva er våre «vanskeligheter» og «problemer» sammenlignet med det Han opplevde?

Men Tro, Håp og Kjærlighet vant likevel. (Det ser rart ut at alt dette skrives med store bokstaver, men hvordan kan jeg ellers skrive det?)

Og de vil alltid vinne. Om dette står det skrevet noe på et uforståelig språk som i dag blir gjentatt millioner av ganger: «Kristus har stått opp fra de døde, trampet døden ned med døden, og gitt liv til dem i gravene.»

Til lykke med den store festdagen for Kristi oppstandelse til alle dere, troende og ikke-troende.

Til lykke med den store festdagen for det godes uunngåelige seier over det onde!

 

Aleksej Navalnyj (1976–2024) offentliggjorde denne påskehilsenen i sin elektroniske dagbok den 20. april 2014.

 

En russisk politimann fører Aleksej Navalnyj fra husarrest til et rettslokale i Moskva den 22. april 2014. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.