50 kvinner og mindreårige ble drept i Sverige i 2023. Det er en betydelig økning sammenlignet med tidligere år.

Antallet kvinner som ble drept, var 33, opp fra 23 i året før, mens 17 mindreårige var offer for drap, en økning fra ni i året før.

– Dette er blant annet et resultat av dødelige konflikter i kriminelle miljøer der personer under 18 år og også kvinner har blitt rammet, sier statistiker Jan Lundbeck i Det kriminalforebyggende rådet (Brå).

Antallet kvinnelige ofre var i fjor, sammen med 2018, det høyeste siden Brå begynte å føre separat statistikk etter kjønn i 2011. Ti av de 33 drapene på kvinner kategoriseres som partnervold.

Totalt var det 121 tilfeller av dødelig vold i landet. Det er fem mer enn i 2022. Det når likevel ikke opp til tallene fra 2020, da 124 mennesker ble drept i Sverige.

Skytevåpen var den vanligste metoden og ble brukt i 53 tilfeller. Den nest vanligste metoden var kniv eller andre stikkvåpen, som ble brukt i 41 tilfeller.

Sverige: Jenter brukes som betaling av gjengkriminelle

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.