Over 8 millioner britiske jobber kan forsvinne på grunn av KI, viser en rapport. Dersom myndighetene innfører tiltak kan det derimot styrke økonomien.

Rapporten er gjort av Institute for Public Policy Research (IPPR), og dens verste scenario er at 7,9 millioner jobber kan gå tapt i Storbritannia.

Analysen tar utgangspunkt i to «bølger» med KI. Den første er allerede i gang, og under den andre bølgen vil selskaper integrere KI-teknologi sterkere inn i deres virksomhet.

Blant de mest utsatte jobbene nevnes deltidsstillinger og lavtlønnede yrker, inkludert sekretærer, kundeservice og administrative stillinger. Kvinner og unge mennesker står mest i fare, ettersom disse gruppene oftere innehar slike jobber.

Likevel viser rapporten at dersom myndighetene er proaktive og innfører tiltak for å beskytte arbeidsplasser, så kan KI styrke økonomien.

I rapportens beste scenario går ingen jobber tapt, men utvikles heller til å fungere sammen med KI. Dette vil føre til en økning i Storbritannias BNP på 13 prosent, ifølge rapporten.

Helse nevnes særlig som et område med stort potenisale for å bruke KI positivt.

– KI kan føre til store forstyrrelser i arbeidsmarkedet eller styrke økonomisk vekst betydelig. Uansett kommer det til å være en «gamechanger» for millioner av mennesker, sier Carsten Jung ved IPPR.

Elon Musk hevder at kunstig intelligens kan bety slutten på arbeid

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.