I Malaysia er en butikkinnehaver blitt tiltalt for å ha hatt «Allah-sokker» i sin butikk. Dette melder BBC.

Den fremtredende grunnleggeren av en malaysisk dagligvarekjede er siktet for salg av sokker med ordet Allah skrevet på.

Chai Kee Kan og hans kone, Loh Siew Mui, som er direktør i selskapet, er tiltalt for å ha «såret andres religiøse følelser». De erklærte seg ikke skyldige. Hvis de blir dømt, kan de bli fengslet i opptil ett år.

For to uker siden havnet sokkene i hardt vær, og noen oppfordret til boikott av kjeden.

KK Super Mart og den malaysiske leverandøren Xin Jian Chang ba om unnskyldning. Butikken tok dem også ut av hyllene.

Men kontroversene fortsatte da bilder av sokkene skapte reaksjoner på nettet og fikk kritikk fra Malaysias konge og politiske ledere. Politiet opplyser at de fram til mandag hadde mottatt nærmere 200 klager.

Det har tidligere vært omstridt i Malaysia når personer som ikke er muslimer bruker det arabiske ordet Allah for å beskrive Gud.

Den malaysiske grunnloven garanterer religionsfrihet. Men islam er landets offisielle religion, og mer enn to tredjedeler av landets 34 millioner innbyggere er muslimer.

I forrige uke fordømte Malaysias konge, sultan Ibrahim Sultan Iskandar, Chais kjede og etterlyste «strenge tiltak» mot de ansvarlige: «Slike tabber i forbindelse med religiøse og rasemessige spørsmål er uakseptable», sa han i en sjelden irettesettelse fra palasset.

Statsminister Anwar Ibrahim etterlyste «resolutte tiltak» og oppfordret samtidig folk til «ikke [å] fortsette å diskutere det som en massiv katastrofe». Dette skriver BBC.

KK Mart er en vellykket malaysisk kjede som driver hundrevis av butikker over hele landet. Den har saksøkt leverandøren Xin Jian Chang med henvisning til tap av fortjeneste og skade på varemerket. Selskapet hevder at det ble tvunget til å avbryte en børsnotering på det malaysiske aksjemarkedet som følge av kontroversen.

Tirsdag ble to av leverandørens direktører – Soh Chin Huat og Koh Lee Hui – siktet for medvirkning.

Leverandøren skal på sin side ha vurdert å saksøke det kinesiske selskapet som leverte Allah-sokkene til dem.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.