Terroren mot konserten i Moskva er ikke den første i sitt slag, hverken i Russland eller Vest-Europa. Når man ser ting i sammenheng, er det lettere å forstå: Det kommer mer.

Dobrovka-teateret i 2002: 41 tsjetsjenere, mange av dem kvinner, inntar teatret. Det ender med at 129 publikummere og skuespillere mister livet.

Bataclan 2015: IS stormer konserten med Eagles of Death Metal og dreper 89 i en ufattelig bestialitet som myndighetene har holdt unna offentligheten. Det ble begått grusomheter på linje med 7. oktober, men myndighetene legger lokk på det. De vil ikke at publikum skal vite hva jihadistene er i stand til. Grusomhetene forteller om deres hat overfor de vantro.

22 ble drept da Salman Abedi sprengte seg selv under en konsert med Ariana Grande på Manchester Arena i 2017.

Bataclan ble gjenåpnet av Sting med peace & love, og ofrene for Manchester Arena ble minnet med Oasis’ «Don’t look back in anger» i forbindelse med en fotballkamp i Paris der president Macron og Theresa May var til stede.

De vil helst glemme.

Selv et overflatisk blikk på NTBs dekning av terror viser at IS spøker i kulissene. Særlig i Sverige, og når Sverige er involvert, gjelder det også Danmark og Norge. 25. juni var ikke noe arbeidsuhell.

To afghanere ble nylig pågrepet i Tyskland. De var i ferd med å planlegge et angrep på den svenske Riksdagen. Nasjonalforsamlinger er vanligvis meget godt beskyttet i våre dager. Men bakdører kan stå åpne, og leveranser må inn og serviceansatte på jobb.

Legg merke til at det ikke finnes en terrornettverks-base hvor man lett kan få oversikt over terroren i Europa. Det burde vært en prioritert oppgave. Særlig et kart over nettverkene på tvers av landegrenser.

Da vil man oppdage at Sverige spiller en nøkkelrolle som base for terror, ikke bare i Europa.

Terroren er global: Lederne bor i Sverige, lærer språket, kulturen, blir vestliggjort. Så drar de tilbake til f.eks. Somalia, og nå er forbindelsen mellom Sverige og Somalia så tett at det går an å styre terrornettverk derfra.

En av disse lederne er Abdelkadir Mumin. Han bodde 13 år i Angered utenfor Göteborg. Nå residerer han i Somalia.

For et par uker siden slo svensk politi til mot en moske i Tyresö og pågrep fire personer. To av dem var svenske konvertitter og to somaliere, en kombinasjon som uroer sikkerhetspolitiet.

Abdelkadir Mumin bodde også i flere år i Storbritannia, lenge nok til å bli statsborger. Han ble en av de religiøse lederne for al-Shabaab, inntil han tok 20 islamister med seg og sluttet seg til IS i Somalia, som kalles ISS.

Motsetningen mellom ISS og al-Shabaab minner om den ideologiske kampen innad i den kommunistiske bevegelsen. Lenin ville ha verdensrevolusjon. Stalin nøyde seg med kommunisme i ett land. Slik er det også med Taliban og al-Shabaab. De er avgrenset til nasjonale rammer. IS, derimot, vil ha verdensrevolusjon.

Akkurat som maoistiske grupper skaller de av og radikaliseres: Da IS dukket opp i Afghanistan,, virket de små og marginale. Nå har IS Khorasan spredt seg langt utenfor Afghanistans grenser og går i dag for å være den mest ekstreme grenen av IS.

Det er Khorasan som sier at den står bak angrepet i Moskva, og en av afghanerne i Tyskland skal ha vært IS-K.

Det foregår terrorplanlegging på tvers av landegrensene. En gruppe planla i fjor å sprenge en svensk kirke som hevn for koranbrenninger.

Sidste år blev to syriske brødre, begge asylansøgere i Tyskland, Anas og Ahmad Kiwan, anholdt og senere dømt for at ville udføre et angreb mod en svensk kirke.

Politiet i den tyske delstat Bayern fik anholdt brødreparret, inden de nåede at udføre angrebet, men de var langt, fremgår det af retsdokumenterne fra sagen.

Brødrene var angiveligt ude på at hævne afbrændingerne af koraner, som har fundet sted et stort antal gange i Sverige, og som stadig er tilladt. Det er mindre end en uge siden, at der blev udført en ny koranafbrænding midt i den svenske hovedstad.

Begge er i dag dømt. Den ene til fire et halvt år i fængsel, den anden fik en betinget dom for finansiering af forsøget.

De fire i Tyresö hadde forbindelser til Abdelkadir Mumin i Puntland. Men Sverige har også «æren» av å ha fostret en av lederne for al-Shabaab, Fuad Mohamed Qalaf, også kalt Fuad Shangole. Han bodde 12 år i Sverige og var aktiv i Rinkebymoskeen og foreleste ved Bellevuemoskeen utenfor Göteborg, samme sted som Abdelkadir Mumin virket.

En tredje viktig person er Mohamed Moumou.

Magnus Ranstorp konstaterar att flera tunga terrorledare bott i Sverige. Han nämner även Mohamed Moumou, som var näst högste ledare för Islamiska staten i Irak, senare IS.

– Dessa personer tillhör etableringen av extremistiska ekosystem som byggts upp successivt i Sverige. De är tunga terroraktörer som har många kontakter inom de här kretsarna. Det är så de extremistiska miljöerna utvecklats.

Et ekstremistisk økosystem; smak på det begrepet. Når det en sjelden gang kommer frem at «norske» barn er sendt av sine foreldre til oppdragelsesanstalter i hjemlandet, er det kanskje på koranskoler under ledelse av disse mennene. Barna vender tilbake som potensielle terrorister, men det er det ikke lov å si. Våre politikere inngår migrasjonsavtaler som gjør flyten av mennesker enda lettere, jf. Marrakesh-avtalen.

Økosystemet fungerer både i Sverige og i Somalia. Det flyter penger mellom dem, men også mennesker og ideer.

Noen av dem er dødelige for befolkningen i Europa.

 

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/terrorledarnas-tidigare-liv-i-sverige-fristad/

https://www.berlingske.dk/internationalt/islamisterne-i-europa-har-blikket-rettet-stift-mod-sverige-men

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.