Oslo-politiet under en tidligere utrykning i samme område. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Politiet beslagla to kniver under en stor våpenvisitasjon i Strøget-passasjen mellom Torggata og Storgata i Oslo sentrum fredag kveld.

Den nokså omfattende våpenvisitasjonen ble gjennomført mellom klokken 21.30 og 23.30,  i den østre delen av Oslo sentrum, et strøk der det har vært mange tilfeller av knivstikking og annen voldelig kriminalitet i senere tid.

Se også artikkel under.

I alt ble 336 personer kontrollert.

– Det ble tatt beslag i to kniver under visitasjonen, disse personene anmeldes for bæring av kniv på offentlig sted, opplyser operasjonsleder Eirik Sannes i Oslo politidistrikt.

Våpenvisitasjon på offentlig sted gjennomføres med hjemmel i politiloven paragraf 7a.

I loven heter det at slik visitasjon kan foretas under følgende forutsetninger:

…i situasjoner eller på steder hvor slike straffbare handlinger erfaringsmessig finner sted, eller

i situasjoner eller på steder hvor det er grunn til å anta at noen planlegger eller forbereder slike straffbare handlinger.

De fleste vil kunne si seg enige at det meste av dette er oppfylt når det er snakk om det aktuelle strøket, sent en fredags kveld.

Dårlig uttelling

Enkelte vil muligens reagere på lav uttelling i kontrollen: To kniver funnet, på 336 kontrollerte personer.

Det kan tyde på at politiet her bevisst har oppfylt alle politisk korrekte retningslinjer om å unngå «stigmatiserende profilering», og dermed stort sett har kontrollert det meste av folk som kom gående.

Erfarne politifolk vet gjerne hva slags personer det er grunn til å tro kan bære kniv i det aktuelle området. Men det anses å være diskriminerende å blinke ut «særskilte grupper» for kontroll i slike sammenhenger.

Men det foreligger ikke bekreftede opplysninger omkring hvordan denne konkrete kontrollen har foregått.

Les også: 

Ny knivstikking i Oslo sentrum: Mann alvorlig skadd

 

Bestill fra Document i dag:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.