Philip Manshaus får sin sak gjenopptatt. Det er besluttet å gjenåpne saken etter at sakkyndige kom frem til at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Manshaus drepte sin stesøster, men lykkes ikke med å drepe noen i moskeen i Bærum før han ble overmannet.

Gjenopptakelseskommisjonen tok rapporten fra sakkyndige til etterretning. Deres beslutning om gjenopptakelse var enstemmig.

 

– De sakkyndige vurderte at domfelte var å anse som psykotisk på gjerningstidspunktet, opplyser Gjenopptakelseskommisjonen i en pressemelding fredag.

Manshaus’ forsvarer, advokat Unni Fries, har innkalt til pressekonferanse fredag ettermiddag og opplyser at hun ikke har noen kommentar til saken før dette.

Som med Breivik kan det ha vært et press om å la Manshaus gå som tilregnelig siden han ble stemplet som høyreekstrem. Han ville da ha bekreftet forestillingen om unge, hvite menn som vil drepe muslimer.

Ut fra det vi nå vet er det mulig at også Breivik ville blitt kjent utilregnelig. Men daværende statsminister Jens Stoltenberg sa før dommen falt at det var viktig at han ble kjent tilregnelig. Det måtte to rettspsykiatriske observasjoner til før det ble resultatet. Den første fant at han var syk. Det var også det statsadvokatene sa da hun presterte deres vurdering: Vi putter ikke syke mennesker i fengsel, sa Inga Bejer Engh. Så gikk det en uke og det ble bestemt å gjennomføre en ny judisiell observasjon.

 

 
Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.