Mens Oslo kommune feirer ramadan i nærvær av hijabkledde kvinner ved rådhuset, fortsetter iranske kvinner sin heroiske opposisjon mot håndhevelsen av påbudet om hodeslør for kvinner, som har utløst protester i Iran etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i 2022.

En ung kvinne med et spedbarn som befant seg på en klinikk i Qom i Iran uten hijab, gikk nylig i hissig konfrontasjon med en geistlig som hadde filmet henne med mobil­telefonen mens hun satt i en korridor ved klinikken.

Opptak fra overvåknings­kameraer som kom den London-baserte nyhets­organisasjonen Iran International i hende, har i dagene etterpå gått viralt på X:

Idet kvinnen med det lille barnet forstår at mullaen har filmet henne uten hijaben, som skal ha glidd av henne kort etter at hun kom inn på klinikken, konfronterer hun den geistlige filmeren høylytt og forlanger at han sletter opptaket.

Også andre tilstedeværende oppfordrer ham til å gjøre det samme, slik at den unge moren ikke skal havne i problemer.

Despite the intervention of bystanders and the woman’s objections, the cleric persists in filming and engages in a physical altercation with another woman.

The distressed woman is then moved to another room by the clinic’s staff.

The video has triggered widespread outrage on social media, with users condemning the cleric’s harassment and interference.

Fire personer som delte opptak av episoden, er siden blitt arrestert.

Hasan Gharib, the public prosecutor of Qom province, said Tuesday that four people were detained with three of them sent to prison. He did not elaborate on the charges or why only three of the individuals were imprisoned.

Personene det gjelder, risikerer flere års fengsel:

In past instances, individuals who exposed corruption or shared information with foreign-based media outlets have frequently been accused of «spreading misinformation» and «disturbing public order.» These charges entail a potential penalty of up to five years in prison.

Iranske myndigheter oppfordrer folk til å gjøre som mullaen:

Iran’s clerical rulers encourage citizens to confront and report women who refuse to wear the hijab. This has led to cases where individuals film women to provide evidence for legal action by the authorities.

Navnene på mullaen og kvinnen som konfronterte ham, er ikke blitt kjent, men noen antyder at mullaen heter Mohamamd Esmaili, skriver Iran International.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.