Det sies på radio at det fortsatt er nordmenn igjen på Gaza-stripen. Om Israel bomber Gaza, gjør norske medier alt for å beskytte dem ved å gjøre Gaza til det verste sted på jord. Espen Barth Eides egne ord.

Men er det en riktig beskrivelse? En trenger ikke lete lenge for å finne mange steder som fortjener den beskrivelsen. Det er nok å lytte til medienes egne beskrivelser. F.eks. av forholdene i Sudan, der ti millioner er på flukt. Jan Egeland har selv slått alarm om Sudan og Chad som de verste katastrofer i verden i dag.

Så har vi Haiti. Der underspiller norske medier hvor ille det er. Det snakkes ikke om hvorfor bandelederen Jimmy Chérizier har tilnavnet Barbecue. Navnet er ikke tilfeldig. Chérizier griller sine ofre, og det sies at han spiser dem. Kannibalisme.

Nå har NTB og NRK Nyhetsmorgen et intervju med Kirkens Nødhjelps Johan Hindahl, som sier at bandene er blitt monstre ute av kontroll. De fortærer hele samfunnet.

Robert Fatton, Haiti-ekspert og professor ved University of Virginia, mener at svært mange av dagens viktige aktører har sine egne gjenger, men at mange av disse gjengene har begynt å være en maktfaktor i seg selv.

– De siste tre årene har gjengene begynt å få egne maktposisjoner, noe som gjør dem i stand til å diktere myndigheter ut fra sine egne betingelser, sier Fatton til AP.

Fatton sier situasjonen i Haiti kan sammenlignes med en mini-mafiastat.

Monstre

– De som skapte gjengene, skapte et monster. Dette monsteret har mulighet til å blokkere enhver form for løsning, mener Fatton.

Gjengene, sammen med mange haitiske politikere og forretningsfolk, tjener penger på «skatter og avgifter» som ulovlig er krevd inn gjennom utpressing, kidnappinger og narkotika- og våpensmugling.

– Det er alle slags kriminelle nettverk, legger Fatton til.

Hindahl er enig i at det ikke blir lett å bli kvitt disse «monstrene».

Kidnappinger

– De får inn store penger gjennom blant annet kidnappinger. På begynnelsen av 2000-tallet var det først og fremst forretningsmenn med amerikansk bakgrunn som sto i fare for å bli kidnappet mot større løsepenger. Nå er det vanlige folk som kidnappes. Deres slektninger kan ikke betale store summer for dem, men når det er et stort antall mennesker som kidnappes mot løsepenger, blir det likevel mange penger, sier Hindahl.

– Bortføringene foregår veldig profesjonelt. Kidnapperne går systematisk til verks og kartlegger folk, legger han til.

Kryssild

Situasjonen i hovedstaden er i mange år blitt beskrevet som svært vanskelig. Vanlige folk kommer i kryssild mellom bander og blir skutt og drept. Andre får hjemmene sine konfiskert av bander som inntar et nytt nabolag.

Gjengene kontrollerer hvem som får bevege seg rundt, og i de fattige områdene av byen lever folk i livsfare og i stor fattigdom. Barn får ikke fulgt undervisning på skolene.

FN anslår at mer enn 362.000 er internt fordrevet i Haiti, halvparten barn, og at tusenvis er drept i konflikten. Det har også kommet alarmerende mange meldinger om voldtekter og tortur siden 2021. (NTB)

Stikkordet er samfunnsoppløsning. Er grunnen til at mediene underdriver utviklingen at vi ser de samme tendenser her i Europa og ikke minst USA? Myndighetene mister kontrollen over territorier. I store befolkningsområder i Sverige, Belgia, Tyskland, Frankrike og Storbritannia har ikke lenger politiet voldsmonopol. Dét snakkes det ikke om.

Raskest går utviklingen i USA. Biden-regimet har systematisk demontert 94 grenseregulerende tiltak fra Trumps tid og sluppet inn 10 millioner illegale. Vi ser allerede resultatene: Chilenske, venezuelanske og MS13-gjenger går løs på befolkningen. Her er det nok å ta av. Politifolk rømmer fra tjenesten som Demokratene systematisk har underfinansiert i lang tid. Vi husker slagordet fra 2020: Defund the police. Biden-regimet har ennå ikke snudd.

Da han ble tvunget til å nevne drapet på Laken Riley i Georgia under talen om rikets tilstand, kom Biden til å si at hun ble drept av en illegal. Da kastet illiberale medier seg øyeblikkelig over ham, og Biden bedyret at det var en lapsus: Han skulle selvfølgelig sagt at det var udokumentert.

Biden har ikke ringt Rileys foreldre. Men det har Trump. Han har besøkt dem.

Biden var mer opptatt av å unnskylde seg overfor morderen enn av familien til offeret. Dét er for mange et symbol på dagens regime.

Invasjonen i sør er ikke tilfeldig. Det er bevisst politikk.

Biden ønsker å forandre USA med vold.

USA beveger seg i retning haititiske tilstander.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.