Politihøgskolen har i år 22,5 prosent færre søkere enn i fjor. Årets antall søkere er det laveste siden 2009.

Det er mer enn nok søkere til å fylle de ledige plassene: 2893 har søkt på de 500 plassene, ifølge NTB.

– Dette er en nedgang på 22,5 prosent siden fjoråret, noe som utgjør 842 søkere totalt. Politihøgskolen har ikke opplevd lavere søkertall siden høgskolen ble en del av Samordna opptak i 2009, skriver Politihøgskolen i en pressemelding.

Men selvsagt ønsker man så mange søkere som mulig, slik at man kan velge de beste til en jobb som blir stadig viktigere i et land hvor kriminaliteten øker omtrent i takt med innvandringen.

Årets tall betyr en nedgang fra 7,5 søkere per studieplass i fjor til 5,8 i år.

– Selv om vi i år opplever nedgang i søkertall er det gledelig at det fortsatt er mange som har lyst til å bli politi. Det er flere forhold som påvirker søkerinteresse, men det har vært mye debatt og urolighet rundt jobbutsikter for nyutdannet politi. Vi har forståelse for at dette kan ha påvirket søkertallene, sier Thea Kvaal Dunker, som er fungerende leder av seksjon for opptak og rekruttering ved høgskolen.

Samtidig øker det ikke akkurat motivasjonen blant unge mennesker at mange blir stående arbeidsledige etter at de har gjennomført Politihøgskolen.

Tall fra Politiets Fellesforbund viser at de i juni vil stå med nesten 900 arbeidsledige.

Fellesforbundets leder Unn Alma Skatvold har tidligere bedt om å fryse politiutdanningen i ett år.

– Jeg har ikke hjerte til å la 500 nye politistudenter starte på en utdanning hvor sjansen for jobb er så liten, sa Skatvold til TV 2.

Allerede 5. februar hadde norsk politi iverksatt etterforskning av 14 drapssaker med i alt 17 ofre. Alt tyder på at 2023 vil slå 2023 i antall drap. I fjor ble 36 personer drept i Norge, og dette var det høyeste drapstallet på ti år.

Man skulle derfor tro at det var mer enn nok å ta tak i for de arbeidsledige, ferdig utdannede politibetjentene.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.