Sylvi Listhaug ble utledd av et samlet pressekorps i 2017, men nå sier norsk politi seg enig. Svenske tilstander blir snart norske hvis ingen gjør noe.

– Spørsmålet er hvor langt det må gå før vi snur, sier leder i Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold til TV2.

I en større reportasje som treffer blink på årets lønnsoppgjør, settes norsk og svensk politi opp mot hverandre.

Svenskene har sitt å stri med, men prøver i det minste å gjøre noe med det og leverer resultater, hevdes det i artikkelen.

Norsk politi på sin side er redde for at svenske kriminelle bander skal få fotfeste, samtidig som de har hender og føtter bundet på grunn av budsjettkutt og nedbemanninger.

I løpet av 2023 måtte ni av tolv politidistrikt nedbemanne på grunn av stramme budsjett. På eitt år blei det 375 færre politifolk ute i gatene.

Talet på arbeidsledige politiutdanna er historisk høgt. I fjor fekk berre fire av nesten 400 nyutdanna politifolk fast jobb, fordi politiet ikkje har råd til å tilsette dei.

Skatvold sier til TV2 at hun finner klare likhetstrekk mellom situasjonen i Norge nå og situasjonen i Sverige for ti år siden.

– Det gjeld samfunnsutviklinga, kriminalitetsutviklinga og situasjonen i politiet. Eg meiner vi definitivt er på veg mot svenske tilstandar.

Skatvold er redd regjeringen ikke ser alvoret, og at vi må «enda lengre ned i grøften» før det tas grep. Også svenskene advarer. Fredrik Kärrholm er riksdagspolitiker for Moderatarna og tidligere politimann:

– Eg trur det er ein risiko for Noreg dersom de gjer same feil som vi gjorde i Sverige og får eit for svakt politi. Det skaper føresetnader for at kriminaliteten kan bli forverra.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.