Gaza-aktivister trapper opp aksjonsformen. Mandag varslet de at de ville sperre flere innganger til Stortinget. Tirsdag paraderer de halvnakne foran den israelske ambassaden.

Oslo 14.02.2024
En av pressetalspersonene for aksjonen, Fredrik Glad-Gjernes. Aksjonsgruppa for Palestina setter opp telt foran Stortinget og starter onsdag kveld en fasteaksjon foran Stortinget. Gruppen har fremmet en rekke krav for aksjonen. Blant annet krever de at det må bli ulovlig å importere israelske bosettervarer til Norge.
Foto: Annika Byrde / NTB

– Vi har tidligere stengt hovedinngangen og Akersgata-inngangen. Nå trapper vi opp og stenger to innganger til, skriver gruppa i en pressemelding.

Aksjonsgruppa skriver at de har flere krav, blant annet at Norge slutter å støtte Israel militært gjennom støtte til bosettingsøkonomien og til Israels våpenhandel. De skriver videre at deres hovedmål er å stanse det de mener er Norges deltakelse i brudd på folkeretten.

Da aksjonen startet i februar, ble det opplyst at aktivistene ville faste og overnatte utenfor Stortinget så lenge flertallet på Stortinget ikke tar initiativ til beslutninger som legger reelt press på Israel. (NTB)

Tirsdag demonstrerte Aksjonsgruppa for Palestina foran Israels ambassade ved å kle av seg og spille fanger.

Aksjonistene iscenesatte en hendelse som skjedde i Beit Lahia på Gaza-stripen 7. desember, hvor 100 palestinske menn og gutter ble tatt til fange av israelske soldater. De fikk ordre om å kle av seg og knele på gata og ble anklaget for å tilhøre Hamas eller være terrorister. Flere av mennene har beskrevet at de ble utsatt for mishandling og ydmykelser.

– Alle mennesker har en grunnleggende rett til verdighet. Å strippe personer nakne og la dem forbli nakne over lengre tid er ikke i tråd med den humanitære folkeretten og internasjonale menneskerettigheter, skriver Aksjonsgruppa for Palestina i en pressemelding. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.