En nasjon og en sivilisasjon er i store problemer når man hverken tåler sykdommen eller medisinen. USA er syk, men Biden-regimet leverer en endeløs rekke av feil medisiner. Situasjonen er enda verre i Europa. Skal sivilisasjonen overleve, trenger man en åndelig revolusjon.

We can bear neither our diseases nor their remedies.

Dette uttalte historikeren Livy (59 B.C.- A.D. 17) om den langvarige nedgangen som til slutt førte til at Den romerske republikken ble avskaffet.

Som en pasient hvis medisin viser seg å være verre enn sykdommen, beklaget Livy at romerne visste at de var blitt korrupte og lovløse.

Dette skriver Victor Davis Hanson i American Greatness. Hanson mener det samme skjer i dagens USA. Han kunne gjerne utvidet dette til hele den vestlige sivilisasjonen.

Hanson mener frykten for å bli møtt med anklager forhindrer de åpenlyse løsningene. Alle oppegående amerikanere forstår at grensen må stenges, at man ikke kan fortsette med den suicidale praksisen catch-and-release, at alle kriminelle illegale migranter bør deporteres, og at Trump-muren bør fullføres og Mexico settes under press.

But then we shrug, “We can’t do that”—paralyzed in fear of being smeared as “xenophobic,” “nativist,” or “racist.”

For noen år siden skrev jeg noe slikt: Hvis du i løpet av det siste året ikke har blitt anklaget for å være transfob, rasist og kvinnefiendtlig, vel – da er du trolig en del av problemet.

Man blir tross alt anklaget for både å være transfob og kvinnehater hvis man misliker at menn voldtar kvinneidretten (husk: Kun transkvinner er ekte kvinner).

Men vår generasjon later til å tro at man er god hvis man aksepterer at jenter voldtas i kvinnegarderober på ungdomsskoler, at de stakkars undertrykte muslimene voldtar våre jenter og banker opp våre gutter, og roper på folkemord av jøder i våre gater (from the river to the sea), med full støtte fra et stort sett jødehatende og LGBTQ-vennlig Storting.

I USA lar man bare gjelden vokse, og overlater til sine barn og barnebarn å ta støyten. Holdningen til Biden og hans posse later til å være at kun rasister og høyreekstreme tullinger ønsker å skape en bedre fremtid for sine etterkommere.

Det er jo synd på en voldtektsforbryter fra Afghanistan (som har bodd i Iran i ti år). Man skal ha sympati med en drapsmann fra Somalia eller Syria. Så skal vi hylle en uendelig rekke av kvinnelige islamister i full mundur. Selv IS-kvinnene er det synd på, de kan jo ha et «angivelig sykt barn». Da sitter millionene løst. Men det synes å være umulig å finne penger til egne borgere.

Så bruker de klimahysteriet for å late som de bryr seg om hvordan temperaturen blir i Sahara i år 2100. Dette lar vi skje, det er utilgivelig.

Romerrikets fall hadde mange årsaker som vi kan gjenkjenne i dag.

Man mistet fokus på kjernen. Romerriket vokste seg for stort. Det er dét vi opplever i dag med det globalistiske fokuset. Derfor hater alle Trump når han sier Make America Great Again. Ikke Burkina Faso, Tibet eller fantasiproduktet Palestina. Men USA, som en gang var «the Land of the free and the home of the brave».

Grensene blir porøse. Romerriket vokste seg så stort at man ikke kunne kontrollere grensene. Løsningen var immigrasjon – østgother, vestgother, delvis hunner og vandaler, fikk tilnærmet fritt leide, mot løse avtaler om å forsvare grensene mot andre «barbarer».

Vår situasjon er langt verre: EU, USA, samt norske og svenske politikere inviterer immigranter vi absolutt ikke har noe behov for. De lovte oss berikelse, men vi fikk enorme kostnader, drap, terror og voldtekter. Et utrygt miljø som koster oss nordmenn hundrevis av milliarder og skaper en fattigere og dypt splittet befolkning.

Økonomisk tilbakegang. Økonomien i Romerriket stagnerte, de innførte det første skrittet mot velferdsstaten ved å dele ut gratis korn til allmuen for å skaffe seg stemmer. Vestlig økonomi er i en selvpåført krise på grunn av klimahysteri, masseinnvandring og (i Europa) en velferdsstat som belønner dem som ikke produserer noe som helst.

En merkedag for den romerske «velferdsstaten» er når keiser Aurelian i år 274 erklærer at retten til «velferd» skal være arvelig – dette minner mye om våre moderne velferdssamfunn hvor f.eks. uføretrygd tydeligvis er en arvelig sykdom.

Aurelian gjorde også noe annet som er ekstremt gjenkjennelig i dag: Han endret tradisjonen med å gi gratis korn til folket, og gav dem heller ferdigbakt brød. Altså skulle de ikke bare få gratis korn – de skulle slippe å gjøre en minste innsats og bake brødet selv. Noen som kjenner seg igjen?

Økt skattenivå ble resultatet, da som nå. De produktive rømmer i dag til Sveits.

Brød og sirkus. Romerske politikere forsøkte å pasifisere befolkningen med panem et circenses («brød og sirkus»). Folket solgte sin frihet for gratis brød, gladiatorkamper og hesteveddeløp.

Realityshow og velferdsstat. Historien gjentar seg.

Militær tretthet. Når militære styrker blir outsourcet, mister man militær kompetanse. Romerne mistet interessen for å være soldater. Stadig færre romere ville tjenestegjøre i legionene. Den militære stolthet ble sett på som vulgær og gammeldags.

Vi har ikke outsourcet vårt forsvar. Her i Europa har de fleste rett og slett avskaffet forsvaret. USA er sterkere, men med LGBTQ-fokus og fat camps er forfallet tydelig også der.

Moralsk forfall/dekadanse. Historiene om dekadansen i Romerriket er utallige. Allerede historiene rundt Antonius/Cæsar/Kleopatra er vel nok til å fylle et par timer på «pornhub.com». Cæsar og Antonius var kanskje umoralske, men de var ikke dekadente. Dette var ekte mannfolk, de hadde karrierer – og deres prestasjoner (og nederlag) gir gjenlyd i historien.

Så ble det verre. Caligula skal angivelig ha utnevnt sin hest til konsul. En av de sprøeste historiene om Caligula er at når han i krig ikke fant fienden, beordret han en del av sine soldater til å kle seg ut som fiender, slik at han kunne drepe dem (og vinne slaget). Dette er så sprøtt at det nesten må være sant (hvem ville funnet på noe slikt, liksom?).

Nero drepte sin egen mor, bror, sin egen kone og hennes ufødte barn, og drev Seneca til selvmord, og i tillegg fant han på nye «sportsgrener» i olympiadene, som «lyrespill», hvor han alltid vant.

Spørsmålet er om Biden er så mye mer respektabel, der han flørter med småjenter og sniffer dem i håret. Eller hva med Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre, som leker homser i front av Pride-toget? Husker dere den alkoholiserte Juncker, som ravet rundt i Brussel som en «president» ingen hadde stemt på? Det ble ikke så mye bedre med von der Leyen.

Demografisk kollaps. De siste par hundre år av (vest)Romerrikets eksistens var det en markant nedgang i fødselstall. Dette er også et skremmende fenomen ved dagens Europa: Vi gidder ikke engang formere oss. I USA er situasjonen litt bedre, men også der stiger antallet aborter, mens fødselstallene går ned.

Det er flere andre elementer som forklarer Romerrikets tragiske kollaps. Det var splittelse mellom øst og vest etter opprettelsen av Konstantinopel. Den justinianske pesten rammet Østromerriket (Det bysantinske riket), inkludert hovedstaden Konstantinopel, i årene 541–542 e.Kr. Det skal også ha vært markante klimaendringer, helt uten at moderne karbonutslipp var forklaringen.

Splittelsen mellom vest og øst ser vi også i dag. Woke-infiserte politikere i Vesten er rasende på Ungarn, Polen, Tsjekkia, Slovakia etc., som vil bevare sine nasjonale kulturer og interesser. Von der Leyen & co. bør minnes på at det østromerske riket overlevde nesten tusen år lenger enn det vestromerske. Dette kan fort gjenta seg. Men hvis Vest-Europa faller, så er det tvilsomt om Sentral-Europa kan overleve i tusen år.

Konsekvensene av Romerrikets fall var dramatiske og satte utviklingen av vår filosofi, historie og vitenskap tilbake med mange hundre år. Konsekvensene av «Romerrikets» fall, «episode 2», vil være dødsstøtet for ethvert håp om et fritt, dynamisk og progressivt Europa.

Uten Europa er verden et fattigere sted. Det må det vel være lov å si, om et kontinent som har fostret Galileo, Shakespeare, Leibniz, Newton, Descartes, Hegel, Kant, Mozart, Beethoven, Chopin, Darwin, Einstein, Goethe, Hamsun, Munch … Jeg kunne fortsatt i timevis, men utfordrer heller mine lesere å ramse opp noe lignende fra den islamske verden (persere og indere er ikke aksepterte eksempler).

Hanson skriver at folk forsøker å ignorere katastrofen så lenge den ikke skjer i deres eget nabolag. Dette har jeg påpekt tidligere: Selv om man bor i trygge områder, må man jo ha en viss empati med de barna som ikke gjør det? Dessuten: Lar man det bare skure og gå, så er trygge områder noe vi kan lese om i historiebøkene.

Societies do not always collapse from a lack of wealth, invasion, or natural catastrophes.

Most often, they know what is destroying them. But they are so paralyzed by their fear that the road to salvation becomes too painful to even contemplate.

So they implode gradually, then suddenly.

Sitatet fra Hemingway er en passende avslutning. På samme måte som ved en konkurs, oppstår katastrofen: Først gradvis, så plutselig.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.