Californias enorme budsjettunderskudd, guvernørens mislykkede programmer for hjemløse, svekket offentlig sikkerhet og Newsoms fokus på å drive valgkamp for demokrater i andre stater er noen av grunnene for at velgerne bør støtte avsettelsen.

En gruppe republikanere, som var involvert i det mislykkede forsøket på å avsette guvernør Gavin Newsom i 2021, kunngjorde mandag at de planlegger et nytt forsøk på å fjerne ham fra embetet.

Dette forsøket anses som lite sannsynlig å lykkes og vil kreve mer enn 1,3 millioner gyldige underskrifter for å kvalifisere seg til valget, skriver det liberale tidsskriftet Los Angeles Times.

Rescue California, som drev kampanje til støtte for forsøket på å avsette Newsom i 2021, er hovedforsvarer av det nye forsøket, sa kampanjedirektør Anne Dunsmore. Dunsmore sa at gruppen planla å levere papirer til Newsoms kontor på mandag, noe som først ble rapportert av Politico.

Hun pekte på Californias enorme budsjettunderskudd og det hun beskrev som Newsoms fokus på å drive valgkamp for demokrater i andre stater som grunner til at velgerne bør støtte avsettelsen:

– Det er ikke et godt tidspunkt for ham å trekke seg tilbake, sa Dunsmore. Men hvis han skal trekke seg tilbake, vil vi sparke ham ut.

– She pointed to California’s massive budget deficit and what she described as Newsom’s focus on campaigning for Democrats in other states as reasons why voters should back the recall.

– It’s not a good time for him to check out, Dunsmore said. But if he’s going to check out, we’ll kick him out.

Newsom har anslått statsbudsjettets underskudd til 37,9 milliarder dollar. Men etaten som gir finansiell og politisk rådgivning til delstatsforsamlingen, slapp et oppdatert anslag denne måneden som antyder at underskuddet er mer enn dobbelt så stort.

Rescue Californias andre grunner for avsettelse er at guvernøren holdt skolene stengt lenger enn nødvendig under pandemien, brukte milliarder på mislykkede programmer for hjemløse og svekket offentlig sikkerhet

Newsom avviste det siste forsøket på avsettelse som et stunt fra republikanerne for å avlede oppmerksomheten fra deres upopulære press for å begrense abort og støtte tidligere president Trumps forsøk på å komme tilbake til Det hvite hus.

– Trump-republikanerne starter nok en sløsende avsettelseskampanje for å distrahere oss fra den eksistensielle kampen for demokrati og reproduktiv frihet, sa Newsom på X. – Vi vil beseire dem.

Guvernøren har samlet inn penger til demokrater i andre stater før valget i november og aktivt drevet valgkamp for president Bidens gjenvalg, skriver LA Times. Søndag returnerte han fra Washington hvor han deltok på et møte med andre guvernører og presidenten og deltok i nasjonale TV-intervjuer som en støttespiller for Biden-kampanjen.

Det nye forsøket på avsettelse vil være blant mer enn et halvt dusin forsøk på å avsette Newsom siden han tiltrådte i januar 2019. Alle unntatt kampanjen i 2021, mislyktes i å kvalifisere seg til den statlige avstemningen.

Den gang benyttet Rescue California seg av Newsoms beslutning om å delta på en middag på French Laundry i Napa Valley den 6. november 2020, som et eksempel på hykleri fra en guvernør som på den tiden av COVID-19-pandemien hadde rådet californiere til å unngå innendørs samlinger med andre husholdninger.

Californias valglov krever at de som ønsker en avsettelse må samle gyldige underskrifter fra minst 12% av det totale antallet registrerte velgere som deltok i det siste guvernørvalget for å tvinge frem et statlig valg. De har 160 dager på å samle underskriftene.

Fremveksten av høyreorienterte konservative Larry Elder som en erstatningskandidat hjalp til med å styrke Newsoms kampanje for å forbli i embetet, skriver LA Times videre.

Endelige resultater viste at 61,9% av velgerne avviste avsettelsen, mens 38,1% støttet forsøket på å fjerne Newsom fra embetet i 2021.

– The emergence of right-wing conservative Larry Elder as a replacement candidate helped boost Newsom’s campaign to remain in office.

– Final results showed 61.9% of voters rejected the recall, while 38.1% backed the effort to remove Newsom from office in September 2021.

Det var Los Angeles Times som stemplet Larry Elder som «det svarte ansiktet til hvit overherredømme.»

Dunsmore sa at denne gangen trenger avsettelsekampanjen færre underskrifter for å kvalifisere seg til valget. De trenger ikke starte på nytt og kan bruke ressursene som de bygget opp over en periode sist gang:

– We don’t have to restart it at all, she said. We actually get to use the resources that we built up over a period of time last time. We don’t have to spend as much money.

En talsperson for Newsom sa at guvernøren og hans team tar det nye forsøket alvorlig. Newsom rapporterte om 11,8 millioner dollar i kontanter på sin statlige embets konto.

Statsvalgte tjenestemenn som er mål for avsettelsekampanjer, kan samle inn penger for å bekjempe forsøket uten å være underlagt normale bidrag begrensninger i California.

Newsom grep umiddelbart anledningen til å samle inn penger. Mandag sendte guvernørens kontor ut en e-post som ba hans støttespillere om å donere for å hjelpe ham med å slå avsettelsen og for å forhindre at noen anti-vitenskap, anti-kvinne langt til høyre konspirasjonsteoretiker blir guvernør i California:

– Disse Trump-republikanerne tar sikte på guvernør Newsom fordi han er der ute for å forsvare demokratiet og kjempe for gjenvalget av Joe Biden og Kamala Harris, sa Newsoms talsmann Nathan Click. Han kommer ikke til å la seg distrahere fra den kampen. Demokratiet står på spill, og han kommer til å fortsette å kjempe.

– These Trump Republicans are targeting Gov. Newsom because he is out there defending democracy and fighting for the reelection of Joe Biden and Kamala Harris, said Nathan Click, a spokesperson for Newsom, in a statement. He’s not going to be distracted from that fight. Democracy’s on the ballot, and he’s going to keep fighting.

Larry Elder berømmer forsøket på å avsette guvernør Gavin Newsom, men på dette tidspunktet tror han ikke han vil utfordre Newsom.

Guvernøren i California risikerer å bli avsatt gjennom nyvalg

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.