Fergen mellom danske Helsingör og svenske Helsingborg. Illustrasjonsfoto: Keld Navntoft/NTB

Tre havnearbeidere i Helsingborg er tiltalt for å ha bidratt til å smugle store mengder kokain til de kriminelle gjengene i Sverige.

Smuglersaken som nå er rullet opp i den svenske byen Helsingborg har preg av klassisk mafiahistorie.

Her skal store mengder narkotika ha blitt smuglet inn til Sverige og til kriminelle gjenger, ved hjelp av havnearbeidere som har medvirket.

Samnytt skriver om saken.

Tre personer – to er oppgitt å ha svensk bakgrunn og en skal ha østeuropeisk bakgrunn – er nå tiltalt, mistenkt for å ha smuglet store mengder kokain til de kriminelle gjengene i Sverige via Helsingborg havn.

En av de tiltalte har vært ansatt ved havnen i 30 år, og er dermed trolig godt kjent med det meste av tollrutiner og smutthull i systemene.

De smuglede stoffene skal ha kommet fra land som Ecuador, Colombia og Brasil, og har vært gjemt i containere. Dette er land som spesielt er kjent (beryktet) for storstilt kokainproduksjon, og for sine kriminelle karteller som sørger for å få stoffene distribuert rundt om i verden.

Skandinavia ser i økende grad ut til å være bestemmelsessted for deler av denne trafikken.

I det aktuelle belaget dreier det seg om nesten 200 kilo narkotika med en anslått verdi på 175 millioner svenske kroner på gaten.

Smuglingen ble kjent da et av gjengmedlemmene ble sett av et overvåkingskamera, mens han var i ferd med å bryte seg inn i en av containerne der de smuglede stoffene befant seg.

I forbindelse med saken er det også gjort beslag i Nederland.

Det er to personer,  begge i 50-årene, som nå er tiltalt for medvirkning i flere tilfeller av narkotikasmugling.

I tillegg er en tredje mann i 40-årene siktet for grove narkotikalovbrudd.

Denne tredje personen er også tiltalt for grove våpenlovbrudd etter å ha blitt tatt med flere pistoler, lyddempere, en revolver, en avsagd hagle og ammunisjon til disse.

Han kan antas å ha tilknytning til kriminelle gjengnettverk som skulle være mottakere av de smuglede stoffene.

Ifølge tiltalen foregikk kommunikasjonen mellom gjengmedlemmene via den krypterte kommunikasjonstjenesten SKY-ECC.

Alle de tre tiltalte nekter straffskyld.

Også i havnen i Oslo er det i senere tid gjort oppsiktsvekkende store narkotikabeslag, der det antas at store kriminelle nettverk både i Norge og andre land står bak. Document har omtalt beslagene på Bama-lageret i Oslo, se artikkel under

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.