En ny rapport dokumenterer at hele det svenske samfunnet nå er blitt infiltrert av kriminelle klaner. Dette melder Samnytt.

Klanbaserte kriminelle innvandrernettverk har i dag infiltrert stort sett hele det svenske samfunnet. Det slår Brottsförebyggande rådet (Brå) fast i en fersk rapport utarbeidet på oppdrag fra Sveriges regjering og Sverigedemokraterna (SD).

Nå kan selv de intellektuelle se det: Slik ble Sverige klanenes land

Klankulturen til enkelte innvandrergrupper gjør det lettere for de kriminelle nettverkene å få slektninger, venner, bekjente og andre med samme bakgrunn til å utføre tjenester for seg. Sveriges prioriterte mål med å promotere etnisk mangfold i alle deler av samfunnet bidrar også til å gjøre det lettere for gjengkriminelle å få infiltratører inn i strategiske posisjoner.

Personer med et anstendig ytre som har ikke-vestlig innvandrerbakgrunn, men har skaffet seg karrierer, stiller ofte frivillig opp på grunn av etnisk lojalitet. Alternativt kan de bli presset av kriminelle slektninger til å jobbe for sine interesser i ulike sektorer av samfunnet.

Brås nye undersøkelse slår fast at det ikke lenger er mulig å finne en eneste svensk bransje som ikke er blitt infiltrert av kriminelle innvandrernettverk. Eksempler på sektorer som er blitt gjennomgått med negative resultater er rettsvesenet, eiendomsmegling, regnskapsbransjen, advokattjenester, vaktbransjen samt transportsektoren.

Det vanligste formålet med infiltrasjon er å få tilgang til innsideinformasjon. Det er spesielt viktig å etablere kommunikasjonskanaler med gjengmedlemmer som sitter i varetekt med restriksjoner. Å ha en fengselsbetjent eller lignende på lønningslisten har stor verdi for de kriminelle nettverkene, og kan lønne seg godt som ekstra inntekt for den ansatte på innsiden.

Volden øker i svenske fengsler: «Vi mister kontrollen»

Svensk politi anslår i 2024 at 62.000 personer er knyttet til kriminelle nettverk i landet. Rundt 14.000 av disse vurderes å være direkte aktive i kriminelle nettverk, mens ytterligere 48.000 personer er knyttet til de mange rivaliserende gjengene.

I desember ble en ansatt ved Attunda tingrett nord for Stockholm dømt til fengsel etter å ha gitt ut informasjon om hva myndighetene visste om et kriminelt nettverk til medlemmene.

Det ble også nylig avslørt at havnearbeidere i Helsingborg var på kriminelle gjengers lønningsliste for å muliggjøre omfattende smugling av narkotika inn i Sverige.

Narko-trafikken til Sverige: Havnearbeidere samarbeidet med gjengkriminelle

Folk, ofte gründere, som kan være behjelpelige med å hvitvaske penger fra kriminelle aktiviteter er også svært ettertraktede for klanene.

Samnytt skriver at Brå i rapporten har delt medhjelperne inn i fire kategorier:
• Manipulert: Personer som bevisst eller ubevisst hjelper de kriminelle, ofte ansatte i kriminalomsorgen eller sosialtjenesten.
• Bearbeidet: Folk kontaktet på grunn av det de gjør, og overtalt til å hjelpe gjengene.
• Kommersielt: Folk som får betalt for å hjelpe de kriminelle.
• Utplassert: Personer som ble overtalt eller har tilbudt seg selv til å søke en bestemt jobb der de kan hjelpe de kriminelle.

Et sammendrag av rapporten fra Brå kan leses her.

Oslo: Kriminelle aktører får boltre seg i byggenæringa

Kjøp «Klanen» her!

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.