Macrons galliske verbale utspill om bakkesoldater til Ukraina får hard medfart av hans kolleger. Den ene etter den andre står frem og tar avstand: Olaf Scholz, Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg og Biden-administrasjonen. Alle reetablerer den røde linjen: Ingen soldater til Ukraina.

Det vi ble enige om i starten står fast: Ingen styrker til Ukraina, sa Scholz og fikk støtte av Spania, Visegrad-landene og Storbritannia, selv om Rishi Sunak la inn et lite forbehold.

Macron har kort og godt tråkket i salaten og utsatt seg selv for en ydmykelse.

Men franskmennene forsøkte redde æren ved å presisere at Macron ikke mente soldater i kamp, men i støttefunksjoner. Det spørs om Kreml ville se den distinksjonen og hva hvis vesteuropeiske soldater ble drept?

Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands regjering, hevder vestlige soldater i Ukraina vil gjøre direkte konflikt mellom Russland og Nato uunngåelig.

– Disse landene må spørre seg om dette tjener deres eller deres borgeres interesse, sa Peskov tirsdag.

Frankrikes utenriksminister Stéphane Séjourné mener imidlertid at det er mulig å sende soldater til Ukraina uten å bli direkte involvert i krigen.

Som eksempler nevner Sejourne at vestlige soldater kan delta i minerydding, våpenproduksjon og cyber-relaterte operasjoner.

Også nyhetsbyrået AFP skriver at det er denne typen bidrag Macron ser for seg – ikke stridende styrker ved fronten. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.