Det er ikke lov å vise kino i kirketiden, altså før klokken 13 på søndager.

Nå foreslår Venstre, Høyre og FrP å tillate det, og får støtte fra MDG. Stortingsflertallet sier imidlertid nei.

Trosminister Kjersti Toppe (Sp) er blant dem som mener dagens forbud bør opprettholdes.

«Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uka. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket», skriver Toppe i en e-post til Aftenposten.

lov om helligdager og helligdagsfred heter det:

«På helligdag mellom kl. 06 og kl. 13 er det ikke tillatt å arrangere eller holde offentlige tilstelninger eller forestillinger, sportskonkurranser og sportsstevner.»

Forbudet har røtter i den såkalte sabbatsforordningen fra 1735, som blant annet innebar at man ikke skulle ha konkurrerende aktiviteter i kirketiden.

Regelen brytes imidlertid landet over, da lokale politimestre kan gi unntak fra forbudet.

Stortingsrepresentant Turid Kristensen (H) fremmet forslaget om å oppheve dagens forbud på vegne av de tre opposisjonspartiene. Også hun synes det er skuffende at flertallet på Stortinget vil beholde det hun mener er et utdatert forbud.

– Det er jo meningsløst og helt bak mål at jeg på søndager har kunnet ta med barna på museum og hockeyturneringer, men ikke på kino, sier Kristensen til NTB.

Mímir Kristjánsson (Rødt) står bak lovforslaget om å holde søndagen som en annerledesdag, ifølge Aftenposten.

– Vår logikk er ikke så veldig kirkelig motivert. Vi er generelt skeptisk til at folk skal jobbe på søndager, sier han til avisen.

Loven om helligdagsfred har som formål å «verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager».

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.