En mann står foran Meta-hovedkvarteret i Menlo Park, California, den 7. mars 2023. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB.

At det viktigste slaget i kampen om sivilisasjonen pågår i våre sinn, illustreres godt av at NTB fremstiller en av verdens største og mest kyniske påvirknings­maskiner som en godartet aktør.

Det er mindre enn tre år siden Facebook Files avslørte hvordan selskapet til Mark Zuckerberg brukte sin teknologi på en måte som de visste var skadelige for tenåringer, og her snakker vi bare om én liten del av selskapets synderegister.

Det er også velkjent hvordan hele Big Tech la seg i selen for å unngå gjenvalg av Donald Trump. Ikke minst har Robert Epstein omhyggelig påvist hvordan Google gjennom mange år systematisk har påvirket publikum politisk i favør av Trumps motstandere.

I den grad norske hovedstrøms­medier noen gang har tatt disse tingene innover seg, er de fullstendig glemt i det øyeblikket «Meta tar grep for å bekjempe misbruk av KI i EU-valget», som NTB melder med velvalgte plussord mandag morgen.

Facebook-eierens valgpåvirkning fremstilles i det store og hele som en god ting:

Facebook-eier Meta setter opp et team som skal overvåke og bekjempe misbruk av kunstig intelligens i forbindelse med det kommende valget i EU-parlamentet.

For en edel, uegennyttig og samfunnsnyttig handling! Do you want a fucking medal?

Budskapet som formidles, er at vi vanlige deplorables ikke kan forsvare oss mot den truende faren som IT-universet skaper:

Den heseblesende utviklingen av KI, som kan skape tekst, bilder og video i løpet av sekunder, har skapt frykt for at dette kan misbrukes i forbindelse med en rekke store valgkamper verden rundt i år.

Problemet er at NTB og andre medier, som burde ha sett det som sin fremste oppgave å ha en kritisk innstilling til noen av verdens mektigste selskaper, i praksis hyller dem i stedet.

Det er valg til EU-parlamentet i år, og da står det mye på spill for selskapene som ønsker seg samarbeidsvillige politikere, noe de ikke vil finne på den nye høyresiden i Europa. Selv om det ikke nødvendigvis sies rett ut, er det her om å gjøre å skape inntrykk av at den er i lomma på Russland, som vil prøve å påvirke valget.

– Nå når valget nærmer seg, kommer vi til å aktivere et valgsenter for å identifisere potensielle trusler og sette inn tiltak fortløpende, skriver Marco Pancini, sjef for Meta i EU, i en uttalelse.

Pancini kan se seg i speilet i stedet: Han er selv trusselen. Og han har et stort apparat med seg:

Meta har fra før samarbeid med 26 uavhengige fakta­sjekker-organisasjoner i EU, et samarbeid som involverer til sammen 22 ulike språk. Nå skal de samarbeide med ytterligere tre organisasjoner i henholdsvis Bulgaria, Frankrike og Slovakia.

Faktisk.no er en del av dette apparatet, som vi nå vet er inter­nasjonalt koordinert i samarbeid med etter­retnings­myndig­heter.

Det er dette monsteret, som Orwell i sine villeste fantasier ikke kunne ha forestilt seg, som manipulerer mennesker til å tro at det beskytter dem mot truende farer. Men monsteret er selv den største faren, og jo før folk «tar grep» for å verne om huet, desto bedre.

MSMs begeistring for maktens skjulte manipulasjon av oss er ikke begrenset til Meta. VG har en like ukritisk sak om redigeringen av Wikipedia lørdag. Også her er det «usynlige krefter» som jobber i kulissene for å sørge for at informasjonen vi blir servert, er «pålitelig».

Men alle informerte personer, ikke minst en av nettleksikonets grunnleggere, vet i dag at bolsjevikipedia også er politisk rigget i maktens favør, også her med etter­retnings­myndig­heter luskende i bakgrunnen.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.