NTB

Svenske kvinner føder færre barn enn noen gang siden man begynte å føre statistikk på 1700-tallet.

I fjor ble det født 100.100 barn i Sverige, ifølge tall fra Statistisk centralbyrån (SCB). Det er 4700 færre enn året før og det laveste antall fødsler siden 2003.

Målt i forhold til folketallet er det aldri registrert færre fødsler i nabolandet vårt i øst. Fruktbarheten ligger på 1,5 barn per kvinne, det laveste siden SCB begynte å måle dette i 1749.

For å opprettholde en befolkning, kreves det i gjennomsnitt rundt 2,1 fødsler per kvinne.

– Vi ser denne trenden i hele verden, sier dosent Martin Kolk ved Stockholms universitet. Den amme utviklingen er tydelige i nesten alle vestlige land og asiatiske land som Japan og Sør-Korea.

– Hvis jeg skulle se etter forklaringer, ville det være globale kulturelle forandringer i synet på fødsler og familieliv i forhold til andre deler av livet, sier demografen.

Tross de lave fødselstallene økte befolkningen i Sverige med 30.200 personer i fjor og endte på 10.551.700. Veksten er den laveste siden 2001. 94.500 personer innvandret til Sverige i 2023. Den største gruppen var svenskfødte som flyttet hjem.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.