Document skrev nylig at antall barnefødsler synker kraftig i Norge. Situasjonen er enda verre i nabolandet Sverige, som opplever sitt laveste fødselstall siden 2005. SCB har ingen forklaring på utviklingen.

Antallet barne­fødsler i Norge hittil i år er nokså nøyaktig 6 prosent lavere enn i tilsvarende periode i fjor. I Sverige har antallet nyfødte gått ned hele 7,7 prosent i samme periode, skriver Fria Tider.

– Inte sedan 2005 har det fötts färre barn i Sverige under årets nio första månader. Det året föddes det drygt 78 000 barn under januari till september. Det kan samtidigt vara värt att nämna att totalbefolkningen vuxit med nästan 1,5 miljoner invånare sedan dess, sier Rasmus Andersson fra SCB, som spesialiserer seg på befolkningsstatistikk.

– Barnafödandet har i år minskat i 207 av landets 290 kommuner jämfört med januari–september 2021.

– I 30 kommuner har det aldrig fötts så få barn under 2000-talet, vilket är så långt tillbaka vår kvartalsstatistik sträcker sig. Det rör sig bland annat om större kommuner som Lund, Luleå och Täby, och om mindre kommuner som Malå, Ydre och Övertorneå.

I hovedstaden Stockholm opplever man de laveste fødselstallene siden 2005. Trenden er at kvinner føder færre barn, og den summerte fruktbarheten reduseres.

– I början av 2000-talet steg den summerade fruktsamheten i Sverige. Från 1,5 barn per kvinna år 2000 till 2,0 år 2010. Därefter har det sjunkit och i fjol var det 1,7 barn per kvinna, sier Vitor Miranda, demograf på SCB.

I 2005 hadde Sverige 9 millioner innbyggere. Innvandringen er medvirkende til at Sverige ved utgangen av 2021 hadde over 10,4 millioner innbyggere. SCB forklarer befolkningsveksten slik:

Folkökningen beror på att det har fötts fler än det har dött, men framför allt beror den på att fler har invandrat än utvandrat.

Selv med en så kraftig befolkningsøkning synker altså fødselstallene. SCB klarer ikke å forklare utviklingen.

– Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå, sier Vitor Miranda.

Les også:

Hvorfor er fødsels­tallene for 2022 så lave?

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli

Mesteren og Margarita.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.