G20 ønsker å modernisere det internasjonale systemet for at FN og andre institusjoner skal bli bedre tilpasset dagens virkelighet.

– Vi må ha institusjoner som i større grad reflekterer verden som den er i dag, ikke verden som den var da disse institusjonene ble skapt, de fleste av dem 80 år siden, sa USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag på G20-møtet i Brasil.

Flere velkjente globalistiske institusjoner nevnes, heriblant FN, Det internasjonale pengefondet og Verdens handelsorganisasjon, som G20-møtet mener er modne for fornyelse.

Også vår utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) deltok på møtet i Brasil.

De fleste er sikkert enige om at disse institusjonene er modne for fornyelse. Men om denne fornyelsen skal skapes av folk som Barth Eide og Blinken er det nok ikke alle som er enige i.

– Vi må i fellesskap forsøke å overkomme splittelsen man ser i verden, mellom nord og sør, sa Eide i en uttalelse før møtet.

Fellesskap har blitt et slagord, i en verden hvor nettopp fellesskap er vanskelig å oppdage.

G20 består av landene i verden med størst økonomisk aktivitet. I tillegg til USA og Brasil er Kina, Tyskland, India og Russland blant medlemmene. Til sammen 19 stater samt EU og Den afrikanske union (AU) med i gruppen.

Det er et åpent spørsmål om Den afrikanske union har noe å bidra med i en slik forsamling. Unionen består av hele 55 medlemsstater som står for rundt 2 prosent av all internasjonal handel.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.