Israel har siden 7. oktober holdt tilbake skatter og tollavgifter som de innkrever på vegne av palestinerne, men ikke har villet utbetale fordi de ikke vil at pengene skal gå til Hamas. Det er snakk om to milliarder kroner i måneden.

Nå har palestinerne gått med på at Norge stepper inn i rollen som mellomstasjon. Pengene går inn på norsk konto.

Espen Barth Eide møtte den palestinske statsministeren på siden av München-konferansen.

Det har igjen gjort at palestinerne har motsatt seg å ta imot andre overføringer fra Israel.

– Vi så at dette var et svært alvorlig problem, for disse pengene utgjør rundt 60 prosent av inntektene til de palestinske selvstyremyndighetene, og de var i ferd med å kollapse, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til TV 2. (NTB)

Faktum er at palestinske myndigheter er helt avhengig av Israel, for strøm og vann og penger til drift av samfunnet. Likevel gikk Hamas til krig.

Hvilke andre overføringer var det selvstyremyndighetene nektet å godta? Det sier ikke meldingen noe om.

Norge trekkes dypere inn i konflikten, også mellom Ramallah og Gaza. Kanskje det er noe av forklaringen på at Israel sa ja. Israel vil ha Hamas ut av myndighetsrollen i Gaza når krigen er over. Det kan Norge bidra med hvis de kontrollerer pengesekken. Det er ikke småpenger det er snakk om.

Summen det dreier seg om, ligger på 188 millioner dollar i måneden – nær to milliarder kroner, skriver VG.

– Vi takker Norge for anstrengelsene de har gjort. Dette er penger som Israel holdt tilbake ulovlig, sier den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.