Et kaotisk fjorår har ført til en uvanlig utvikling i bruktbilmarkedet. Nå er den nye folkebilen verken ny eller elektrisk.

Mens nybilsalget har stanset helt opp og prisene på elbiler synker som en stein, har en biltype holdt seg overraskende godt i pris.

Nå er det nemlig de ti år gamle fossilbilene som stiger i pris.

– Det er spesielt, sier analysesjef og medgründer i Rebil, Jonathan Parr til TV 2.

I 2023 stupte andelen solgte elbiler. Og selv om det ser ut som tallene har stabilisert seg nå, kan man konstatere at det har skjedd en endring i folks kjøpsinteresse.

– I det siste har nye elbiler hatt et voldsomt fall. De gikk fra å ha en høy pris, til å ha et kraftig fall i 2023, forteller Parr.

Eldre fossilbiler har derimot blitt folkets nye favoritt, legger han til mens han viser frem den populære fossilbilen Mercedes-Benz E-klasse fra 2013.

Derfor er ikke elbiler tingen for Norge

I mange tilfeller har faktisk slike fossilbiler økt i pris, og vil nok bli solgt fortere enn de fleste elbilene Rebil har inne, ifølge Parr.

At den nye folkebilen er en ti år gammel fossilbil, er stikk i strid med både politikernes og elbil-bransjens ønske.

Men hvorfor er det sånn at folk heller foretrekker en ti år gammel fossilbil fremfor en elbil?

Ifølge Jonathan Parr er det en tredelt forklaring på dette:

– Den første grunnen er at eksporten av fossilbilene og hvordan disse bilene forsvant ut av landet i fjor.

Eksporten, som vanligvis har ligget på mellom 3000 og 5000 kjøretøy de siste 20 årene, gikk plutselig amok og endte på over 40.000 biler i 2023. Det henger sammen med kronekurs og gunstige skatteregler, opplyser Parr.

– Den andre grunnen er at det ikke skal selges fossilbiler fra neste år, og det er fortsatt mange som heller vil ha en bensinbil enn en elbil.

En annen fremtredende årsak er det som er svaret på mye annet om dagen, nemlig dårlige økonomiske tider.

– Folk har trangere økonomi enn vanlig, og ser etter eldre og rimeligere biler. Da får de mye bil for pengene ved å velge en eldre fossilbil, avslutter Parr.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.