Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen blir ikke overrasket om økte oljeinvesteringer fører til at Norges Bank kan øke renten.

Operatørene på norsk sokkel anslår nå investeringene i næringene rørtransport og utvinning av olje og gass til å bli på 244 milliarder kroner i 2024.

Det er fem prosent mer enn anslaget gitt i forrige kvartal, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag morgen.

– De siste målingene har vi vært nærmest sjokkert over hvor mye oljeinvesteringene er oppjustert, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

Han sier at anslagene er justert opp ytterligere og mer enn ventet. Knudsen mener at en oppjustering på fem prosent er ganske heftig.

– Dette betyr høyere rente, og det er ikke utenkelig at Norges Bank vil bruke dette i begrunnelsen for sin rentebane, sier Knudsen.

Investeringsanslaget for 2024 indikerer nå en vekst på rundt 30 prosent fra året før når vi sammenligner med tilsvarende anslag gitt for 2023 for et år siden, viser statistikken over investeringer i olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning.

De utførte investeringene i 2023 endte på 215 milliarder kroner. I løpende verdi utgjør dette en oppgang på om lag 22 prosent sammenlignet med de utførte investeringene i 2022.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.