Donald Trump taler under et valgkampmøte i Conway, South Carolona, den 10. februar 2024. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB.

Donald Tusks forsvars­minister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz og NATO-general­sekretær Jens Stoltenberg kritiserer Donald Trump for å ha omtalt trusler i kulissene om at USA ikke ville forsvare NATO-land som ikke satset nok på forsvaret, mot et russisk angrep.

Sunday Times gjengir uttalelsene fra Trump, som falt under et valgkampmøte i South Carolina lørdag:

Han hevdet at han, mens han satt i Det hvite hus, var blitt spurt av presidenten i et «stort land» om USA ville forsvare dem mot et angrep fra Russland.

Trump ville da vite om vedkommende land var blant dem som ikke har satset minst to prosent av BNP på forsvaret, slik NATO forplikter det til:

«Jeg sa: ‘Dere har ikke betalt? Dere har forsømt dere?’»

Vedkommende statsleder ville da vite om USA ville tre støttende til uansett:

«Han sa: ‘Ja, la oss si at det skjedde.’»

Trumps svar på denne tenkte situasjonen var å true med at landet kunne steke i sitt eget fett:

«Nei, jeg ville ikke beskytte dere. Faktisk ville jeg oppfordre dem til å gjøre hva f… de ville. Dere må betale regningene deres.»

«Og pengene kom strømmende inn!» la Trump til.

Det er første gang Trump selv snakker offentlig om presset han har lagt i kulissene på NATO-land som ikke satser tilstrekkelig på forsvaret, men det er ikke første gang temaet er oppe.

New York Times skrev i 2019 at Trump privat skulle ha sagt at han ville trekke USA ut av NATO, noe han rent faktisk ikke gjorde. Trumps tidligere sikkerhets­rådgiver John Bolton skrev i 2020 at Trump hadde vurdert å true med det.

Temaet fikk ny aktualitet da EU-kommissær Thierry Breton noen dager før det første republikanske primærvalget i Iowa i januar sa at Trump under World Economic Forum i 2020 hadde sagt til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at USA ville forlate NATO og ikke ville komme Europa til unnsetning ved et angrep.

En talsperson for kommisjons­presidenten kommenterte at denne aldri forteller hva som er blitt sagt i møter bak lukkede dører. Den europeiske sentral­bankens (ESB) president Christine Lagarde fulgte derimot opp uttalelsen fra Breton ved å si at et gjenvalg av Trump ville være en trussel for Europa.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg beroliget for ni dager siden om at han var trygg på at USA fremdeles vil være en solid alliert om Trump blir gjenvalgt, og minnet samtidig om at Trump har rett i at europeiske land ikke bruker nok penger på forsvaret.

Etter at Trump selv siterte uttalelsene som andre lenge har snakket om, er også Stoltenberg på linje med Breton, Lagarde og forsvars­ministeren til Tusk. NTB skriver:

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Donald Trumps antydning om at ikke USA ville forsvart ethvert Nato-land, undergraver alliansens sikkerhet.

Det hvite hus mener Trumps uttalelser er «sjokkerende og sinns­forvirrede», og Obamas tidligere Russland-ambassadør mener de er vanvidd.

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.