[arve url=»https://www.youtube.com/watch?v=jGP1hJJNstI»]

NTB resirkulerer onsdag en etablert løgn om Trump: At USA under hans ledelse ikke ville hjelpe NATO-land som ikke bruker minst to prosent av BNP på forsvar, hvis de angripes av Russland.

Usannheten serveres i en sak om stortingspresident Masud Gharahkhani, som er på tur i USA og ikke har truffet noen som ønsker at landet skal melde seg ut av NATO.

Det er en uttalelse Trump kom med under et valgkampmøte i South Carolina i februar, som fordreies på en grovt villedende måte:

I februar sjokkerte han Nato-landene med å slå fast at de som ikke betaler for seg, det vil si bruker minst 2 prosent av BNP på forsvar, ikke kan regne med amerikansk hjelp om de blir angrepet og han er president.

Bedraget består i å ta uttalelser som Trump hadde kommet med i kulissene mens han var president, og fremstille dem som om disse uttalelsene gjenspeiler Trumps politikk i øyeblikket. Det er såpass subtilt at man må følge godt med for å gjennomskue manipulasjonen av publikum.

Men i talen til sine tilhengere i februar hadde altså Trump fortalt om en konfidensiell samtale mellom statsledere i NATO i 2020, der lederen for et «stort land» skal ha spurt ham om USA ville forsvare dette landet mot et angrep fra Russland.

Trump skal da ha svart: «Dere har ikke betalt? Dere har forsømt dere?».

Svaret tok form av en hypotetisk situasjon: «Ja, la oss si at det skjedde.»

Da repliserte the Donald med et utsagn i samsvar med den hypotetiske betingelsen: «Nei, jeg ville ikke beskytte dere. Faktisk ville jeg oppfordre dem til å gjøre hva f… de ville. Dere må betale regningene deres.»

Omstendighetene som brukes til å spinne løgnen, er altså en i utgangspunktet topphemmelig situasjon der statsledere forhandler seg i mellom, og hvor enhver som forstår internasjonale relasjoner, vet at det blir sagt mye som ikke er beregnet på offentligheten fordi dynamikken mellom stater er langt mindre idyllisk enn den ser ut på fotografiene der alle smiler.

Trump har flere ganger snakket offentlig om presset han har lagt på NATO-land som ikke satser tilstrekkelig på forsvaret, men det var ikke Trump som først fortalte i detalj om spillet som pågår i kulissene.

Det var derimot EU-kommissær Thierry Breton som fortalte i januar at Trump under World Economic Forum i 2020 hadde sagt til Ursula von der Leyen at USA ville forlate NATO og ikke ville komme Europa til unnsetning ved et angrep.

Trusselen som åpenbart var beregnet på å få andre NATO-land til å betale mer, hvilket rent faktisk skjedde også, ble altså ikke offentlig på grunn av Trump, men takket være en nøye beregnet, og i utgangspunktet nokså uhørt indiskresjon. Men idet saken ble offentlig, unnlot ikke Trump selv å fortelle om den til sine tilhengere måneden etterpå.

Men sannheten er ikke så viktig når det handler om Trump. Norsk Presseforbunds tidligere generalsekretær Per Edgar Kokkvold fastslo allerede i 2016 at det ikke var NRKs jobb å være nøytral til Trump, som han kalte en farlig psykopat – og han viste til amerikanske medier som en slags modell. Det er åpenbart ikke NTBs jobb heller.

Hvem fremstår egentlig som de største psykopatene i politikken? Trump eller hans motstandere?

Obama mobiliserte sikkerhetsstaten mot Trump før han forlot Det hvite hus. De toneangivende mediene har valgt å være en del av den.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.