NTB

Det ble ingen avstemning om Sveriges Nato-søknad i den ungarske nasjonalforsamlingen mandag. USA er skuffet.

Den ungarske opposisjonen hadde mandag kalt nasjonalforsamlingen inn til et ekstramøte for å behandles Sveriges Nato-søknad. Det ble det ikke noe av, siden representantene for statsminister Viktor Orbans parti Fidesz, som har rent flertall i nasjonalforsamlingen, ikke stilte opp.

USA er skuffet over at Fidesz hindret avstemningen, sier det amerikanske utenriksdepartementets talsperson Vedant Patel.

Partiet har siden juli 2022 blokkert den svenske søknaden. De har blant annet anklaget svenske politikere for å ha fortalt «skamløse løgner» om tilstanden til det ungarske demokratiet.

Alle Natos medlemsland må si ja før Sverige kan bli medlem. Etter at Tyrkia ga grønt lys, er Ungarn det eneste landet som ennå ikke har godkjent søknaden.

Fidesz krever at Sveriges statsminister Ulf Kristersson tar turen innom hovedstaden Budapest før Nato-søknaden godkjennes.

– Om dette er en viktig sak for svenskene, vil selvfølgelig Sveriges statsminister komme til Budapest, heter det i en uttalelse fra partiet.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.