Den nye forsknings- og høyere utdanningsminister, Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), innrømte søndag at han drev med medlemsjuks på 1990-tallet i Norsk målungdom (NMU).

Nå bekrefter Statsministerens kontor (SMK) at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har visst om saken.

– Statsministeren var orientert om denne saken. Det var også tema i samtalen Oddmund Hoel hadde med stabssjef ved SMK før han ble statsråd, sier statssekretær Halvard Ingebrigtsen ved SMK til Nettavisen.

Hoel, som nylig ble utnevnt til forsknings- og høyere utdanningsminister etter at Sandra Borch (Sp), som gikk av som følge av plagiatjuks på sin masteroppgave, hadde en rekke toppverv i NMU og signerte statsstøttesøknader med overrapporterte medlemstall.

– Vi går ikke i detalj om hvilke vurderinger som ble gjort av de ulike temaene i samtalen, sier Ingebrigtsen.

På spørsmål om Støre fortsatt har full tillit til Hoel, svarer Ingebrigtsen:

– Statsministeren har tillit til Oddmund Hoel.

Dermed så bytter Støre ut en juksemaker med en annen, og det skaper naturlig nok reaksjoner.

Hvor mange kjeltringer finnes det egentlig på Stortinget?

Politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Mosveen, er en av kritikerne.

– Når man skal erstatte en person som er tatt i juks, og at man ikke går ut med dette og viser større aktsomhet … Er det sånn at Støre og co. ikke trodde at dette ville bli kjent? Her drar man beina etter seg i stedet for å ta tyren ved hornene. Det er en merkverdig måte å lede på, sier han.

En anonym mann som var med i NMU på 90-tallet, sier følgende:

– Det var svindel med stort sett alt. Medlemslag, tall på medlemmer, støtte til kurs som ikke skjedde, og Hoel visste om det som en del av toppsjiktet.

Hoel ble aldri etterforsket av Økokrim, fordi påtalemyndigheten konkluderte med at saken var foreldet. I dommen mot de seks NMU-medlemmene skrev Borgarting lagmannsrett i 2004 at de seks var satt under stort press fra tidligere tillitsvalgte.

Hoel var først generalsekretær og deretter nestleder og medlem av sentralstyret. Senere satt han som leder i Noregs Mållag (1999-2002).

– Oddmund var en del av en organisasjonskultur som konstruerte og manipulerte medlemstall og lag slik at det kom inn penger, sier én av de to som avslørte svindelen i Norsk Målungdom.

Hoel var beviselig aktiv i NMU også etter at han forlot ledelsen, blant annet som redaktør for medlemsbladet og ordstyrer på landsmøter.

Det er ingen mulighet for at saken gjenopptas.

– Saken er foreldet, sier professor Jon Petter Rui ved Det juridiske fakultet på Universitet i Bergen.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.