Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og stats­minister Jonas Gahr Støre (Ap) holder presse­konferanse om norske borgere i Gaza ved Stats­ministerens kontor i Oslo 15. november 2023. Foto: Cornelius Poppe / NTB.

Sluttrapporten fra Makt og demokratiutredningen fra 2003 (NOU 2003:19) peker på tre sentrale elementer i norsk utenrikspolitikk i kapittel 12:

  • Idealisme og moral- knyttet til arbeid for demokrati, menneskerettigheter, konfliktløsning og fred.
  • Politisk interesse som gir Utenriksdepartementet en øket status og innflytelse.
  • Kommersielle interesser fra konsulenter, forskningsinstitusjoner og frivillige organisasjoner.

De to første punkt blir ofte knyttet sammen til en helhet ved understrekning fra et sikkerhetspolitisk synspunkt at Norge er tjent med en verden som er forutsigbar og basert på samarbeid i FN.

De samme tre elementer finner vi igjen i den oppdaterte strategi fra 2022 for å fremme norske interesser i utlandet, selv om det ikke lenger brukes ord som at Norge er et «idealistisk godhetsregime». Nå er det «norske interesser» som er i fokus. Den «interesse» som er gitt prioritet nr. 3, er «Bevare internasjonal rettsorden, framme demokrati, rettsstatsprinsipp og menneskerettar» (Fremje av norske interesser i utlandet – regjeringen.no).

Har Norge fremmet disse prioriteringer i håndtering av krigen mellom Israel og Gaza?

Krystallnatten kontra Hamas 7. oktober

I Krystallnatten mellom 9. og 10. november 1938, ble omkring 100 jøder i Tyskland drept i en pogrom iscenesatt av nazistene. Den 7. oktober 2023, gjennomførte Hamas et grotesk overraskelsesangrep i Israel på høytidsdagen Simcha Torah mot landsbyer, kibbutzer og en stor musikkfestival. Antall drepte jøder er ca. 12 ganger større enn nazistenes myrderier i Krystallnatten.

Naziregimet gjorde ikke flere slike pogromer som i Krystallnatten i Tyskland. En av grunnene var at få tyskere var villige til å begå mord og voldtekter ansikt til ansikt med sine jødiske medmennesker. Synet av drap og ødeleggelse skremte bort like mange som det inspirerte, mens det overveldende flertall foretrakk å lukke øynene og holde for ørene, men fremfor alt å holde munn. Dette førte til at nazistene fant opp industrielt drap på jøder, som dødsleirene Auschwitz og andre.

For dokumentasjon og referanser, se Zygmynt Bauman: «Moderniteten og Holocaust» (Vidarforlaget, 1997), kapitlene 3 og 4, sidene 111–17 og 128–134.

Hamas har ingen lignende motvilje mot grusomheter. Hamas drepte så mange de kom over, gjennomførte groteske seksuelle overgrep, halshugget spedbarn, bandt ofre sammen og sette fyr på dem og flere andre uhørte voldshandlinger mot sivile. Hamas publiserte selv disse overgrep på alle kanaler som er tilgjengelige for dem, dokumentert ved deres egne kroppsfestede kamera. Lederne i Hamas har erklært at slike bestialske handlinger er noe de vil gjenta og gjenta.

Hamas official says group aims to repeat Oct. 7 onslaught many times to destroy Israel – The Times of Israel

Hamas ønsket seg permanent krig med Israel fra alle naboer.

Behind Hamas’s Bloody Gambit to Create a ‘Permanent’ State of War – The New York Times

Norsk utenriksdepartements reaksjon og taushet

Den første reaksjon fra norsk utenriksdepartement 9. oktober 2023 var å nekte kong Harald å sende en kondolansehilsen til Israel der han ville uttrykke medfølelse etter den groteske massakre Hamas gjennomførte. UD frarådet konge-kondolanse – dagbladet.no

«Departementets tilråding er at det ikke kondoleres fra H.M. Kongen i tilknytning til konflikten mellom Israel og Hamas —- I lys av konfliktens politiske natur vurderes det som naturlig at ev. kondolanser i det foreliggende tilfelle går fra regjeringen.»

Det kom aldri noen kondolanse fra den norske regjeringen.

Etter flere dagers nøling og press klarte endelig den norske regjering å omtale Hamas som en terrororganisasjon. Regjeringen har offisielt fordømt disse fryktelige handlinger og denne fordømmelse nevnes nå av og til i en kort omtale.

Det oppsiktsvekkende er det fullstendige fravær av en moralsk og politisk stillingtagen til folkemordintensjon fra Hamas sin side.

Den 9. januar 2024 holdt lederen av Hamas en tale publisert i Al-Jazeera. Her sier han at tiden er kommer for «Jihad of the sword» og at befolkningen i Gaza finnes både for forsvar og angrep på Israel. 7. oktober var et slikt angrep.

Hamas Leader Ismail Haniyeh on October 7 – MEMRI

«… the time has come for Jihad of the swords. This is the battle for Jerusalem and the Al-Aqsa Mosque, and not the battle of the Palestinian people, or Gaza, or the people in Gaza.»

I samme retning går tidligere leder av Hamas, Khaled Mashal i en podcast fra Kuwait i januar 2024.

Han sier at Hamas sitt styre i Gaza ga dem anledning til å bygge opp våpenproduksjon, tuneller og planer om angrep uten å bli forstyrret av den palestinske selvstyremyndigheten. Det er helt uakseptabelt for Hamas å anerkjenne Israels eksistens. Israel skal fjernes totalt.

Hamas Leader Abroad Khaled Mashal on October 7 – MEMRI

Den norske regjering har kjent til disse holdninger hos Hamas lenge. Noe annet er utenkelig gitt den langvarige kontakten med Hamas på embetsmannsnivå. Utenriksministeren sa i Stortinget 1. november 2023 at Norge har hatt kontakt med Hamas i mange år.

Svar på spørsmål om kontakt mellom Noreg og Hamas – regjeringen.no

Konklusjon

Den norske regjering bruker de reelle lidelser Gazas befolkning nå har, som moralsk alibi. Dette er ikke troverdig av tre grunner.

  • Hvis Norge ville opprettholde en klar moralsk profil, ville det eneste riktige være kreve direkte til Hamas eller indirekte via de land som støtter Hamas med krav om at Hamas må avvæpnes, finansiering av Hamas må stanse og lederne arresteres, og gislene må løslates umiddelbart. Dette ville vært den mest effektive, hurtigste og moralske løsning på den lidelse og humanitære situasjon innbyggerne i Gaza befinner seg i. Krigen ville da stoppe umiddelbart.

    Ved ensidig å kreve at Israel skal stoppe krigen mot Hamas, unnviker Norge å ta på alvor Hamas vilje til fortsatte massakrer og terror. Norge unnlater å drøfte hvordan Norge vil bidra til å hindre at Hamas reorganiserer i det gjenværende tunnelnettverk og bygger det videre ut for fortsatt krigføring.

    Det finnes ingen signaler om at dette er tema av interesse for den norske regjering.

  • Norge har satt i gang en storstilt kampanje for å tvinge Israel til å la de palestinske selvstyremyndigheter (PA) overta Gaza, uten å ta på alvor at det der sterke krefter i lederskapet i PA som vil forene krefter med Hamas og fortsette den kampen Hamas står for.

    Se:

    Fatah: Hamas massacre brought “a morning of victory, joy, [and] pride” | PMW Analysis (palwatch.org)
    PA calls for unity with Hamas: “Our arms and hearts are open” to Hamas | PMW Analysis (palwatch.org)
    PA goal: Unity with Hamas and Islamic Jihad terror organizations | PMW Analysis (palwatch.org)

    Dette viser igjen det fullstendige fravær av moral og anstendighet i den kampanjen Norge har startet mot Israel.

  • I tillegg har Norge et eget moralsk problem, knyttet til krigen i Libya i 2011. I strid med alle regler for krigens folkerett har norske piloter dratt på bombetokt uten etterretningsinformasjon om bombemål på forhånd i 75 % av bombetoktene. Se det norske forsvarets «Manual i krigens folkerett», kapittel 2, punktene 40–42. Derimot fikk pilotene beskjed av sine allierte overordnede: «Finn etter eller annet å bombe». F16-pilotene måtte plukke ut bombemål på egen hånd, og slapp bomber i tettbygde bystrøk – NRK Nordland

    På toppen ga vår nåværende statsminister, den gang som utenriksminister to moralske og politiske meningsløse utsagn. Støre sa at oppdraget var å innføre demokrati fra 40.000 fots høyde i Libya. Se Støres uttalelser 19 minutter og 45 sekunder i Brennpunktprogrammet.

    Videre fastholdt han at det ikke er noen motsetning mellom å føre krig og føre dialog. Dette gjaldt for Norge i Libya i 2011 men skal altså ikke gjelde for Israel. Se hva Støre sier i Brennpunktprogrammet etter 23 minutter og 36 sekunder.

Ingen vet hvor mange sivile som ble drept av norske bomber i Libya. Der er likevel grunn til å tro at forholdstallet mellom drepte sivile og drepte stridende er langt høyere enn det som er tilfelle i den nåværende krigen i Gaza.

Støres og Barth Eides vurderinger fra 2011 og deres neglisjering av Hamas sine intensjoner og fremtidige muligheter, deres selektive kampanje mot Israel under påskudd av at bare en stat styrt av PA i samarbeid med Hamas kan gi fred for Israel og regionen, inngir ikke tillit hverken til deres moralske eller deres politiske dømmekraft. Det bidrar ikke til å bevare en internasjonal rettsorden, fremme demokratiet, rettsstatsprinsipper eller menneskerettigheter.

 

Kjøp Jean Amérys bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.