I forrige uke skrev Dagbladet om Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust, som har nominert UNRWA til Nobels fredspris. Aukrust er nestleder i Utenrikskomitéen og sier om nominasjonen:

– Jeg har nominert UNRWA for deres langvarige arbeid med å gi livsnødvendig støtte til Palestina og til regionen for øvrig. Dette arbeidet har vært viktig i over 70 år, i de siste tre månedene har det vært livsviktig.

– Dette er den største humanitære katastrofen i vår tid. To millioner mennesker er innesperret og har ingen steder å flykte. Der arbeider UNRWA, med stor fare for eget liv, sier Aukrust.

Saken ser ikke ut til å ha fått oppmerksomhet i andre norske medier.

I USA og flere andre deler av verden, derimot, har den skapt store overskrifter i landsomfattende medier, og mange er sjokkerte over nominasjonen.

«UNRWA nominated for Nobel Peace Prize even as workers accused of Oct. 7 killings, kidnappings», skriver Melissa Koenig i New York Post.

– Den kontroversielle FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger har blitt nominert til Nobels fredspris – selv om noen av dens ansatte er anklaget for å ha myrdet og kidnappet israelere 7. oktober.

New York Post viser til Dagbladets artikkel om Aukrusts nominasjon og har fått med seg at Norge prøver å overtale vestlige allierte til å revurdere beslutningen sin om å kutte finansieringen til UNRWA etter anklager om at ansatte deltok i terrorangrepet mot Israel:

The nomination for the iconic award comes as Norwegian officials are trying to persuade Western allies to reconsider their decision to cut funding to the agency over an Israeli dossier that surfaced last week describing how a dozen UNRWA employees — including several teachers — participated in the Hamas massacre in October.

Rundt 1200 UNRWA-arbeidere er kjent for å ha koblinger til terrororganisasjonen, skriver NYP, og legger til at USAs utenriksminister Antony Blinken har kalt bevisene og anklagene «svært, svært troverdige.»

Aukrust hevder at «bare» 12 ansatte var involvert:

– Men UNRWA har 30.000 ansatte. At 12 av 30.000 har gjort dette, rettferdiggjør ikke at de andre ikke skal få gjøre dette livsviktige arbeidet, sier Aukrust.

Flere reagerer på nominasjonen, skriver New York Post, deriblant manusforfatter Lee Kern på X. Han mener at de som engasjerer seg i voldtekt, drap, tortur, henrettelser og kidnapping, bør diskvalifiseres fra en Nobels fredspris. SÅ gammeldags er han:

Danny Danon, Israels representant i FN, kritiserte også forslaget, skriver avisen:

Nobels fredspris til UNRWA? Hvorfor stoppe der? Hvorfor ikke utvide det samme tilbudet til Hamas?

Mike Diqruez, en jødisk bankmann fra Miami, spør hva som er neste skritt:

En statue av Bin Laden ved inngangen til FN-bygningen i New York?

Leserne i kommentarfeltet er kritiske, og Audie Murphy skriver:

I sitt testamente skisserte Alfred Nobel tre kriterier for fredsprisen: Nedrustning, fredskongresser og brorskap mellom nasjoner. Tilsynelatende har leseferdigheten gått kraftig ned blant den norske sosialistiske herskereliten.

In his will, Alfred Nobel outlined three criteria for the Peace Prize: Disarmament, peace congresses and brotherhood between nations. Apparently, literacy has greatly declined among the Norwegian socialist ruling elite.

Den kjente organisasjonen HonestReporting, som analyserer medias dekning av Israel og avslører skjevheter, skriver at de har hørt ganske mange sjokkerende nyheter om UNRWA de siste par ukene, men at Norge nominerer FN-organisasjonen til fredspris, tar kaka!

Imshin har laget komedie ut av saken og spiller flere roller i videoen som forklarer hvorfor UNRWA bør tildeles Nobels fredspris.

UNRWAs nominasjon til Nobels fredspris er egentlig en veldig dårlig spøk, sier Maurice Hirsch, internasjonal advokat og direktør for juridiske strategier for Palestinian Media Watch.

UNRWA’s nomination for a Nobel Peace Prize is ’really a very very bad joke’.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.