Tyskland slutter seg til rekken av land som innstiller støtten til UNRWA. Fra før har  Storbritannia, Finland, Italia, Canada, og USA  innstilt hjelpen til UNRWA som følge av mistanken om at ansatte deltok i 7. oktober. Men utenriksminister Espen Barth Eide sier det er viktigere enn noen gang å støtte UNRWA.

Først ut var USA, fredag.

Nå gjør Canada, Australia, Italia og Storbritannia  det samme. Mens anklagene undersøkes, vil FN-organisasjonen ikke få noe mer støtte fra disse landene.

Også Finland innstiller sin støtte, melder kringkasteren Yle lørdag ettermiddag. Handels- og utviklingsminister Ville Tavio fra partiet Sannfinnene ber om at saken må etterforskes grundig.

Det var et israelsk gissel som fortalte til BBC at hun ble holdt som fange i et privathjem tilhørende en UNRWA-ansatt. Foreløpig snakker man om 12 ansatte som er innblandet.

Ifølge USAs utenriksdepartement er tolv UNRWA-ansatte mistenkt for involvering i angrepet på Israel. Et frigitt israelsk gissel har fortalt at hun ble holdt fanget i huset til en person som jobbet for UNRWA, ifølge en israelsk regjeringsrådgiver intervjuet av BBC.

UNRWA har allerede sagt opp flere personer som følge av opplysningene som har kommet fram. Organisasjonens leder Philippe Lazzarini har sagt at alle ansatte som måtte ha vært delaktig i terrorisme, vil bli stilt til ansvar.

Men Barth Eide vil ikke følge andre allierte og suspendere hjelpen.

– Situasjonen for befolkningen i Gaza er katastrofal, og UNRWA er den viktigste humanitære organisasjonen der, sier han i en uttalelse til NTB.

– Norge fortsetter vår støtte til det palestinske folk, også gjennom UNRWA. Internasjonal støtte til Gazas befolkning er nå mer nødvendig enn noensinne, legger han til.

Samtidig understreker Eide at mistankene mot UNRWA-ansatte er dypt opprørende. Norge stiller seg positiv til UNRWAs gransking av saken.

UNRWA er en stor arbeidsgiver i de palestinske områdene. Når myndighetene driver med terror som hovedgeskjeft er det ikke unaturlig at ansatte også deltar.

Den israelske utenriksministeren krever en uavhengig granskning.

Foreign Minister Israel Katz calls for the UN to remove UNRWA chief Philippe Lazzarini from his position over the alleged involvement of several of the agency’s workers participating in Hamas’s murderous October 7 onslaught on southern Israel.

“The USA, Canada, Australia, Finland, Italy and Great Britain announced the suspension of funding to UNRWA after it became clear that some of its employees took part in the terrible massacre on October 7,” Katz says.

“The UN should immediately fire the heads of UNRWA and open an independent and transparent investigation into everything that happened in UNRWA-Hamas Gaza. I call on other countries to follow suit,” he adds.

“Many of the UNRWA employees are members of Hamas who assist it in providing shelter for terrorist activities and maintaining its rule. We must make sure that UNRWA will not be part of the day after in Gaza.”

Utenriksminister Israel Katz ber FN om å fjerne UNRWA-sjef Philippe Lazzarini fra sin stilling på grunn av den påståtte involveringen av flere av byråets arbeidere som deltok i Hamas’ morderiske angrep på det sørlige Israel 7. oktober.

«USA, Canada, Australia, Finland, Italia og Storbritannia kunngjorde suspendering av finansieringen til UNRWA etter at det ble klart at noen av deres ansatte deltok i den forferdelige massakren 7. oktober,» sier Katz.

«FN bør umiddelbart sparke UNRWAs sjefer og åpne en uavhengig og transparent etterforskning av alt som skjedde i UNRWA-Hamas Gaza. Jeg oppfordrer andre land til å følge etter, legger han til.

«Mange av UNRWA-ansatte er medlemmer av Hamas som hjelper dem med å gi ly for terroraktiviteter og opprettholde dets styre. Vi må sørge for at UNRWA ikke vil være en del av dagen etter i Gaza.»

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.