Utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB.

Norge er en av de største bidragsyterne til UNRWA. Ifølge FN-sambandet bidro Norge med 300 millioner til UNRWA i 2023. Det er ingenting som tyder på at beløpet blir noe mindre i 2024.

Mandag kom New York Times med nye avsløringer knyttet til FN-ansattes deltakelse i terroraksjonen mot Israel den 7. oktober i fjor. Israel har lagt fram dokumentasjon som viser at 12 personer ansatt i FN deltok i terroraksjonen. En av dem er anklaget for å ha kidnappet en kvinne.

Et israelsk gissel fortalte til BBC at hun ble holdt som fange i et privathjem tilhørende en UNRWA-ansatt. En annen skal ha delt ut ammunisjon. En tredje skal ha deltatt i massakren på en kibbutz der 97 mennesker døde. Alle skal ha vært ansatt i FNs hjelpeorganisasjon som gir skoler, husly og mat til hundretusener av palestinere på Gaza-stripen, den samme organisasjonen som mottar millioner av skattepenger fra Norge.

Avisa skriver at FN allerede fredag opplyste at de hadde sparket flere ansatte etter å ha blitt orientert om anklagene, men at lite var kjent om anklagene før New York Times søndag gjennomgikk dokumentasjonen.

Flere land har av denne grunn stoppet bidragene til UNRWA. Siste ut er Østerrike, som ifølge NRK henviser til Reuters og melder at de stanser utbetalingene etter anklager fra israelske myndigheter om at 12 UNRWA-ansatte deltok i terrorangrepet på Israel den 7. oktober. Andre land som har stoppet bidragene, er blant andre USA, Canada, Australia, Italia, Storbritannia, Tyskland og Finland.

Ifølge den norske utenriksministeren er det uaktuelt for Norge å stoppe bidragene.

– Situasjonen for befolkningen i Gaza er katastrofal, og UNRWA er den viktigste humanitære organisasjonen der, sier Espen Barth Eide i en uttalelse til NTB, gjengitt av Dagbladet.

– Norge fortsetter vår støtte til det palestinske folk, også gjennom UNRWA. Internasjonal støtte til Gazas befolkning er nå mer nødvendig enn noensinne, legger han til.

Problemet med denne støtten er at det er tvilsomt om den kommer det palestinske folket til gode. De palestinske myndighetene har fått mer bidrag fra norske myndigheter enn noe annet land, målt etter innbyggertallene.

Totalt sett har palestinerne fått mer enn nok midler til å bygge ut landet, skape sin egen industri og bli selvforsynt med strøm, vann og mat. Det er de ikke i dag, og de var det heller ikke før terroren 7. oktober. Gaza er helt avhengig av forsyninger fra erkefienden. Israel forsyner Gaza med det meste av det de trenger, til tross for at NRK og andre norske medier forsøker å framstille Gaza som om området er under en slags blokade og at ingenting slipper inn.

Det er fullstendig feil, og det bekreftes indirekte av NRK selv når de f.eks. den 8. oktober opplyser i en nyhetsmelding at Israel vil stoppe forsyninger til Gaza og vil slutte å levere strøm, drivstoff og varer. Det viser at de faktisk normalt leverer akkurat dette. I virkeligheten kjører det flere lastebiler inn i Gaza hver dag med forsyninger.

Det er sikkert flere grunner til at Gaza er avhengig av forsyninger fra Israel, men en viktig grunn er at en stor del av midlene de mottar fra naive og troskyldige giverland som Norge, ikke brukes til å bygge ut landet, men til å kjøpe bomber og raketter, bygge smuglertunneler, skrive lærebøker som oppfordrer barn og unge til å skyte jøder, og til å fortelle dem at Israel «egentlig» tilhører dem selv. En stor del av midlene brukes også til terrorlønninger og gis til familier som har mistet noen i forbindelse med en terrorhandling mot Israel.

Hadde midlene vært brukt til det de skulle, ville det vært velstand på Gaza-stripen. I stedet har Gaza blitt et terrorreir av en annen verden, og terroristene har fått lov til å forskanse seg godt under bakken, i sykehus og helseinstitusjoner, slik at det skal være umulig for israelerne å ta dem uten å drepe tusenvis av sivile.

Hamas bryr seg ikke om sivile tap, de er slett ikke opptatt av å beskytte sivilbefolkningen. For dem er det en stor propagandaseier om mange sivile blir drept, for da får de flere med seg i sitt hat mot Israel.

Alt dette skjer blant annet med norske skattebetaleres penger. Vi er kollektivt med på å finansiere terror mot Israel.

 

Kjøp Jean Amérys bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.