NTB

Den norske dokumentarfilmen «Ibelin» vant både den internasjonale publikumsprisen og den internasjonale regiprisen på filmfestivalen Sundance.

Sundance-festivalen i Utah i USA er en av de prestisjetunge filmfestivalene. «Ibelin» stakk av med to priser, mens også «Ukjent landskap» og «Håndtering av udøde» fikk pris. Det gjør årets prisutdeling til tidenes beste på Sundance for norsk film.

– Vi har sagt det før, og vi sier det igjen: Norsk dokumentarfilm er inne i en gullalder. Kvaliteten er i verdensklasse, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

«Ibelin» forteller historien om gameren Mats Steen, som døde 25 år gammel. I filmen får vi et innblikk i hans rike liv i den digitale sfæren, et liv som var ukjent for foreldrene.

Steen var sønn av tidligere Oslo-byråd Robert Steen og barnebarn av Arbeiderparti-nestor Reiulf Steen.

Filmen er oppkalt etter avataren Steen brukte i spillet «World of Warcraft». Historien ble først fortalt i NRK
i 2019 og fikk stor oppmerksomhet. Steen døde i 2014 av en muskelsykdom.

– Helt fantastisk

Filmen er regissert av Benjamin Ree, som vant regiprisen.

– Dette var helt fantastisk! Vi vil gjerne dedisere denne prisen til Mats «Ibelin» Steen. Den skal stå sammen med bildet av ham hjemme hos foreldrene Robert og Trude, sier Ree.

– Vi håper filmen skal nå så mange som mulig og skape diskusjoner og inspirasjon over hele verden. En slik pris hjelper filmens fremtidige liv og øker sannsynligheten for at den blir sett av flere, sier regissøren.

Dokumentarfilmen har fått stor oppmerksomhet etter at den hadde premiere på Sundance-festivalen. Robert Steen har selv vært til stede på filmfestivalen og uttrykt at han er svært stolt over å se sønnens liv på film.

Kjøpt av Netflix

– Det ble som forventet en emosjonell berg-og-dal-bane, skrev Steen på Facebook om å se premieren:

– I går var en av de sterkeste dagene i mitt liv, la han til.

«Ibelin» er siden premieren blitt kjøpt opp av strømmegiganten Netflix. Filmen er regissert av Benjamin Ree, som altså fikk den internasjonale regiprisen.

Den norske dokumentaren «Ukjent landskap», som er regissert av Silje Evensmo Jacobsen, vant juryprisen på Sundance.

Samtidig fikk spillefilmen «Håndtering av udøde» pris for beste originale filmmusikk.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.