Barbora Kysilkova og regissør Benjamin Ree under promotering av filmen Kunstneren og tyven under Sundance filmfestivalen 27. januar 2020, i Park City, Utah. Foto: Taylor Jewell/AP/NTB

Regissøren Benjamin Ree (31) er tildelt Nordisk Film Prisen for 2020 for dokumentarfilmen «Kunstneren og tyven».

Prisen på 100.000 kroner deles ut av Nordisk Film Fonden. Formålet med prisen er å belønne et norsk talent som har vært med på å heve kvaliteten og kompetansen i norsk filmproduksjon.

– Ree har med filmen «Kunstneren og tyven» vist at han er en fantastisk filmskaper. Han har løftet dokumentarfilmformatet og inspirerer andre filmskapere til å finne nye og unike måter å formidle historier på, sier juryleder Sveinung Golimo.

Juryen skriver blant annet at Rees film er «kompleks, fortalt mesterlig dramaturgisk» og at «ømme, opprivende og livsendrende øyeblikk utspiller seg mens kamera går».

– Det er en helt fantastisk ære å få ta imot Nordisk Film Prisen. Det er utrolig stas å få denne anerkjennelsen fra mine bransjekollegaer, sier Ree.

Filmen handler om kunstneren Barbora Kysilkova som oppsøker og senere blir venn med narkomane Karl-Bertil Nordland, som har stjålet ett av bildene hennes fra et galleri i Oslo. Filmens fortellerspråk har vakt oppsikt og er blitt omtalt over hele verden, blant annet av BBC, Washington Post, Rolling Stone og New York Times. Under Sundance Film Festival fikk Ree juryens spesialpris for filmen.

Benjamin Ree har tidligere laget filmen «Magnus» om sjakkspilleren Magnus Carlsen.

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.