Durek Verrett. Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kunder må skrive under på at de godtar «berøring av kjønnsorganer» når de behandles av Durek Verrett. Det er for å beskytte seg mot urimelige søksmål, sier han selv.

Durek Verrett har (49) er selverklært sjaman og prinsesse Märtha Louises (52) forlovede. De to skal gifte seg i Norge kommende sommer.

Som sjaman tilbyr han private seanser til sine kunder, og prisen er opptil ca. 21.000 norske kroner, skriver Dagbladet.

Men før man kan bestille time hos Verrett, må man undertegne en erklæring som er bindende for parter i USA og «over hele verden».

Her heter det at kunden må godta «alle behandlinger, metoder og teknikker som Shaman Durek har bestemt», og dette   kan også inkludere «fysisk berøring av kjønnsorganene dine eller elektrisk sjokkbehandling i ryggraden».

Kunden godtar også en meget streng taushetserklæring, som i praksis gir kunden munnkurv.

Durek Verret forklarer den spesielle avtalen slik:

– Først og fremst – jeg berører ikke folks kjønnsorganer. Men under noen økter må jeg jobbe med lymfesystemet, som ligger i det nedre lyskeområdet. Det er i nærheten av kjønnsorganene, og advokaten min rådet meg til å inkludere dette for å beskytte meg selv.

Han viser til at man i USA kan bli saksøkt for det meste, og at dette derfor er en form for juridisk beskyttelse.

Til Dagbladet Børsen sier han også at han ikke har hatt noen fysiske timer med kunder på rundt fem år, på grunn av «en rekke ubehagelige hendelser».

-Jeg har hatt folk som har forsøkt å slå meg i ansiktet. Det har vært folk som har tatt av seg klærne og tilnærmet seg meg. I USA må jeg være sikker på at jeg ikke har med å gjøre med en flokk gærninger som prøver å stjele penger fra meg eller true meg. Det var mye, jeg måtte gå i terapi på grunn av det. Det var virkelig, virkelig vanskelig, sier 49-åringen.

Advokat advarer forbrukere

Advokat i Molteberg Nilsen, Inger Johanne Heggdal, reagerer sterkt på kontrakten, og oppfordrer på det sterkeste forbrukerne å være skeptiske.

-Man bør tenke seg godt om dersom en behandler vil ha deg til å signere på at de skal få ta på kjønnsorganene dine, eller at du aldri har lov til å snakke om det eller noe annet i behandlingen i ettertid.

Seriøse behandlere vil antakelig si at de ikke har behov for denne type vilkår i sine avtaler, sier hun til Dagbladet Børsen.

Hun sier også at en slik avtale uansett ikke kan inngås innenfor rammene av hva norsk rett tillater.

Jusprofessor Olav Torvund mener at man kan gå langt i avtaler om selve behandlingsmetoden.

– For eksempel at den kan innebære berøring av kjønnsorganer. Men sjamanen har uansett et ansvar for forsvarligheten av behandlingen, uansett hva som måtte stå i avalen, slår han fast.

Få kunder i Norge

Verrett forklarer at han har få norske kunder, da han ikke kan jobbe i Norge med turistvisum. Verrett har imidlertid flere nordmenn som studenter i sjamanskolen sin og i meditasjonsgrupper.

Verrett har vært åpen om at han vil flytte til Norge, og vil da kunne få mulighet til å ha norske kunder.

Denne historien føyer seg inn i rekken av små og store saker som neppe bidrar til å øke kongefamiliens begeistring over datterens valg av livsledsager, og dermed kongeparets nye svigersønn.

Les også: 

Durek Verrett mener han utsettes for rasisme i Norge

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.