Det danske partiet Nye Borgerlige blir oppløst, opplyser partileder Pernille Vermund. Selv fortsetter hun i politikken – det melder NTB-Ritzau.

I en melding på Facebook onsdag skriver Vermund følgende:

«HVIS VI SKAL GJENVINNE DET BORGERLIGE DANMARK, MÅ VI SAMLE KREFTENE I FÆRRE PARTIER

Gjenreisningen av det borgerlige Danmark og ønsket om å løse innvandringspolitikken nedenfra er helt avgjørende for meg. Det var grunnen til at vi i sin tid stiftet Nye Borgerlige.

Da det hele krasjet i mars i fjor og jeg trådte tilbake som partileder, var det ikke fordi jeg savnet å være formann. Det var en nødvendighet.

Vi var tre medlemmer igjen i stortingsgruppen, og jeg gjorde det jeg følte var min plikt.

Kort tid etter ble medstifter av Nye Borgerlige og en av de tre gjenværende stortingsrepresentantene, Peter Seier Christensen, sykmeldt. Først med stress, så med kreft, noe som ikke gjorde situasjonen enklere.

Min partikollega Kim Edberg Andersen og jeg ble enige om at vi skulle dekke Peters område og fortsette kampen. Men vi var også enige om at hvis oppgaven viste seg umulig – eller til og med ville skade det borgerlige Danmark med potensielt stemmesvinn – ville vi ta ansvaret for oss selv og de trengende landene på en ansvarlig måte.

Så det er her vi står nå.

Da vi stiftet Nye Borgerlige for åtte år siden, var det fire borgerlige partier. I dag er det syv. Og med to aktive mandater i Nye Borgerliges stortingsgruppe risikerer vi ikke bare å jobbe oss i stykker, men også å være de som spenner ben for et borgerlig flertall og dermed en borgerlig statsminister.

Det kan vi ikke forsvare.

Derfor har Kim Edberg Andersen og jeg i dag informert Nye Borgerliges hovedstyre om at vi anbefaler at Nye Borgerliges stortingsgruppe legges ned og at partiet oppløses.

Hovedstyret har valgt å følge vår holdning og vil planlegge det praktiske arbeidet fremover.
Hvis vi skal gjenoppta det borgerlige Danmark, er det nødvendig å samle alle gode krefter – men i litt færre borgerlige partier.

Vårt politiske engasjement fortsetter, men fremover vil vi bruke vår makt mer konstruktivt enn vi har hatt mulighet til det siste året. Det er ingen enkel beslutning, men det er det riktige å gjøre.

Og hva kommer til å skje med meg som politiker? Til det vil jeg si at jeg først og fremst må bli frisk og rask.

Til slutt vil jeg rette en stor takk til alle ildsjeler som har hjulpet Nye Borgerlige de siste åtte årene.
Det gjelder alle kreftene ute i distriktene, de frivillige i lokalforeningene, de valgte og ikke minst de ansatte i sekretariatet. Alle i og rundt Nye Borgerlige.

Tusen takk for den flotte innsatsen.»

Partiet har for tiden tre representanter i Folketinget, den danske nasjonalforsamlingen, skriver NTB.

Nye Borgerlige er et nasjonalistisk og markedsliberalt parti som forfekter en svært streng asylpolitikk.

Det ble dannet få måneder etter valget i 2015 og kapret mange velgere fra Dansk Folkeparti.

I 2021 hadde partiet en oppslutning på bortimot 10 prosent på meningsmålingene.

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.