Høyres leder Erna Solberg. Foto: Javad Parsa / NTB

Høyre lanserer nå et forslag om ti tiltak for å bekjempe ungdomskriminaliteten. Det kan bli vanskelig å få vedtatt.

Økende kriminalitet blant unge har vært et tema i samfunnsdebatten i senere tid.

Her er det ofte snakk om voldskriminalitet, i mange tilfeller med bruk av kniv og andre våpen, og gjengproblematikk står sentralt i det hele.

Rettsvesenet er i stor grad maktesløst overfor unge lovbrytere, og spesielt de som er under den kriminelle lavalderen. Samfunnet har i dag begrenset med virkemidler mot denne kriminaliteten.

Høyre foreslår nå en del tiltak man tror kan hjelpe på situasjonen.

Bruk av fotlenke, hurtigspor i domstolene og skjerpet krav til foreldreinvolvering er blant ti forslag partiet mener vil bidra til å bekjempe ungdomskriminalitet i Norge.

Høyre-leder Erna Solberg lanserte forslagene på partiets felleskonferanse på Sundvolden Hotel mandag, NTB melder om saken.

Hun viste til at ungdomskriminalitet er et økende problem i alle de store byene. Blant forslagene for å bekjempe dette er å opprette et hurtigspor i domstolene for saker som gjelder ungdom, med mål om å redusere tiden fra lovbruddet begås til straffen gjennomføres.

Høyre vil også innføre mulighet for å ilegge oppholdsforbud ved bruk av fotlenke.

I tillegg til å innføre én-til-én-oppfølging av unge i faresonen vil Høyre skjerpe kravene til foreldreinvolvering og sette inn hjelpetiltak for såkalte sårbare familier.

Det siste er i praksis et annet ord for innvandrerfamilier. All statistikk viser at de er spesielt barn og unge med innvandrerbakgrunn som står for mesteparten av ungdomskriminaliteten.

Høyre ønsker også å styrke samarbeidet mellom politi og kommune, blant annet gjennom økt informasjonsdeling og lemping på taushetsplikten.

Slike tiltak som involverer «sensitive» temaer som kriminalitet, såkalt sårbare familier, integreringsproblematikk og ikke minst straffereaksjoner, er tradisjonelt vanskelige å samle noe parlamentarisk flertall bak.

Et slikt forslag som dette fra Høyre, vil mest sannsynlig kun støttes av Høyres egne representanter.

FrP kan eventuelt stille seg bak, men det partiet ønsker i første omgang trolig å lage sitt eget forslag som går noe lenger.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.