Det tyske fotballikonet Franz Beckenbauer døde søndag, opplyser familien til nyhetsbyrået DPA. Beckenbauer har vært syk i lengre tid. Han ble 78 år gammel.

«Det er med dyp sorg vi kunngjør at min mann og vår far, Franz Beckenbauer, døde sovnet stille inn søndag, omgitt av familien,» heter det i en uttalelse fra familien.

«Vi ber om at vi får sørge i fred og blir spart for spørsmål».

Beckenbauer ble kjent som Tysklands kanskje viktigste spiller i fotballhistorien, og var grunnlaget for begrepet libero,  en såkalt «fri mann», vanligvis en ballfordeler med et defensivt utgangspunkt, som både beveger seg fremover på banen når laget angriper og er en ekstra forsvarer når laget forsvarer seg.

Beckenbauer gjorde forsvar til angrep, for å si det enkelt. .

Samtidig ble totalfotball skapt av Ajax, med Johan Cruyff i spissen. Min første VM-finale var nettopp oppgjøret mellom disse to gigantene i 1974. Sorgen over det nederlandske tapet plager meg fortsatt.

Beckenbauer vant VM som spiller, og gjentok prestasjonen som landslagstrener i 1990. Den bragden har bare han, brasilianske Mário Zagallo og Frankrikes Didier Deschamps klart.

Beckenbauer var en kriger, og hvis han var litt eldre kunne kanskje Tyskland vunnet krigen. Heldigvis ble Beckenbauer født etter at krigen var slutt.

Beckenbauer spilte i tre VM-sluttspill og to EM-turneringer i løpet av en landslagskarriere som strakte seg over 103 kamper. Han ble i 2002 tatt ut på Fifas «drømmelag» for alle VM-turneringene som da var gjennomført.

På klubbnivå fikk han 427 kamper for Bayern München, før han spilte videre i New York Cosmos (to perioder) og Hamburger SV. I HSV var han meget sentral da klubben sikret seg et tysk ligagull. Beckenbauers siste kamp kom i 1983 for Cosmos.

Beckenbauer ble født i et krigsherjet München bare noen dager etter kapitulasjonen 2. september 1945. Den satte strek for 2. verdenskrig. (NTB-Stian Grythaugen og Espen Hartvig)

Hans åpenbare lederegenskaper ga ham tilnavnet «Der Kaiser». Men mens Lars Tjernås idoliserte Beckenbauer, så valgte jeg motstanderen Cruyff som mitt forbilde. Selvsagt kunne man ikke heie på en tysker, selv om man kunne ha en viss respekt.

Jeg hadde gleden av å møte Franz Beckenbauer da han spilte på Ullevaal for New York Cosmos. Dog ignorerte jeg ham, siden både Pelé og andre superhelter var til stede.

Livets avslutning ble ikke så positivt for fotballikonet. Korrupsjonsanklager og andre problemer rammet ham, kanskje selvforskyldt, jeg vil ikke dømme ham her og nå.

Jeg nøyer meg med å sitere NTB.

78 år gamle Beckenbauer er anklaget for å ha brukt sin innflytelse til å hjelpe Tyskland med å kjøpe Fifa-stemmer i forkant av tildelingen av arrangøransvaret for fotball-VM i 2006. Påstandene er ikke dokumentert.

Storhetstiden var på fotballbanen. Beckenbauer var ikke en Maradona, så trolig bør man ha en viss interesse og forståelse for fotball for å forstå hvilke prestasjoner som vises i videoen nedenfor.

RIP, Franz Beckenbauer.

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.