Den brasilianske fotballegenden Pelé er død etter lengre tids sykdom. Han ble 82 år gammel. Mange regner Pelé som tidenes største fotballspiller.

Pelé har siden i slutten av november vært innlagt på Albert Einstein-sykehuset i São Paulo. For noen dager siden opplyste legene at fotballegendens tilstand var forverret.

Fotballikonet har blant annet kjempet mot kreftsykdom, og i tillegg ble det påvist svikt i nyre- og hjertefunksjonen.

Den siste tiden har familien samlet seg rundt fotballegenden på sykehuset. Datteren Kely Nascimento skrev om den vanskelig situasjonen på Instagram for noen dager siden.

– Disse øyeblikkene er vanskelige å forklare. Noen ganger er det mye tristhet og fortvilelse, i andre øyeblikk ler vi og snakker om morsomme minner.

– Og det vi mest av alt lærer av dette, er at vi må søke trøst i hverandre, holde hverandre fast. Det er den eneste måten dette er verdt det på. For alle sammen.

Pelé slo igjennom som en sensasjon i fotball-VM i Sverige i 1958. Med seks scoringer, deriblant tre i semifinalen og to i finalen, ble den 17 år gamle Pelé Brasils store helt.

I alt ble han verdensmester tre ganger: i 1958, 1962 og 1970. Han scoret 12 VM-mål på sine 14 kamper. Dessverre gikk han glipp av mye på grunn av en rekke skader etter å ha blitt brutalt behandlet av motspillere som ikke fant noen annen måte å stoppe ham på.

Arne Scheie opplevde Pelé i VM i 1966. Scheie regner Pelé som en av de største noensinne, uansett idrett.

– Det er forferdelig trist. Han er en av verdens største idrettsmenn gjennom tidene, ikke bare innenfor fotballen, sier tidligere fotballkommentator Arne Scheie til NTB.

– Pelé var en unik spiller. Det han har gjort, taler for seg selv. Han var et fantastisk forbilde for alle som drev med fotball.

Jeg hadde gleden av å møte Pelé da New York Cosmos spilte mot Vålerenga i 1975. Som 7 år gammel fotballgutt var det en stor opplevelse da selveste Pelé smilende tok seg tid til å hilse på meg og gi meg sin autograf.

Nøyaktig hvor mange mål Pelé leverte gjennom karrieren, hefter det en viss usikkerhet rundt. De fleste statistikere er imidlertid enige om at antallet ligger mellom 1281 og 1283. Over 1000 av målene skal han ha scoret for sin moderklubb Santos.

Det skal dog nevnes av kun omtrent halvparten av målene kom i obligatoriske kamper. Han er altså forbigått av blant annet Christiano Ronaldo og Lionel Messi når det gjelder antall mål i tellende kamper.

Pelé var uansett elsket av en hel fotballverden. En gang ble partene i en borgerkrig i Nigeria enige om en to dagers våpenhvile, slik at alle fikk muligheten til å se Pelé spille en kamp.

I 1994 ble Pelé utnevnt til UNESCO Goodwill Ambassador. I 1995 ble han utnevnt til ekstraordinær sportsminister i Brasil av president Fernando Henrique Cardoso.

Men det er som fotballspiller han vil bli husket. I år 2000 ble Pelé av FIFA kåret til århundrets spiller.

Pelé er død, minnene vil leve videre.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før nyttår, så la det bli «Mesteren og Margarita».


Kjøp bøker fra Document Forlag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.