Om halvannen uke er det fire år siden Ryfast åpnet. Da blir det arrangert en demonstrasjon mot høye bompenger. Pendlerne fortviler over enorme kostnader.

– Prisene har tatt helt av. Folk betaler over 6600 kroner per måned i bompenger. Det er helt vanvittig, sier Vidar Wollum og Ståle Veland til Stavanger Aftenblad.

Wollum og Veland arrangerer demonstrasjonen 30. desember.

– Da samles vi for å si «nok er nok» til de urimelige bomtakstene, som hindrer vår frihet på veien. Pendlerkostnadene er blitt 80.000 kroner høyere per år med Ryfast, sammenlignet med hva kostnadene hadde vært med ferje. Og verre kan det bli.

Den nylig startede Facebook-gruppa Vi som krever billigere bompenger i Ryfast har allerede 2500 medlemmer. Ingen bomstasjoner i Norge er dyrere enn tunellene under sjøen mellom Stavanger og Ryfylke.

  • 206 kroner for personbiler uten autopass.
  • 165 kroner for fossilbiler med bombrikke.
  • 82 kroner for elbiler med bombrikke.

Ryfast øker trolig prisene kraftig for pendlere med elbil

De skyhøye kostnadene bryter med hva politikerne lovet.

Da Ryfast ble vedtatt i 2012, argumenterte man med at tunnelen ikke skulle koste mer enn Tauferja.

I tillegg må bilene kjøre 42 kilometer mer enn før, da bilene sto i ro under overfarten med ferje.

Samtidig har prisene på drivstoff steget, og husholdninger og bedrifter opplever enorm prisstigning, rentesjokk og strømpriskrise. Så kommer bomsjokket i tillegg.

Det verste er at mye tyder på at prisene vil øke ytterligere. En klage fra Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune som vurderes av Samferdselsdepartementet kan føre til enda høyere elbiltakster.

I tillegg har Statens vegvesen foreslått å fjerne statstilskuddet som i dag reduserer takstene med 10 prosent.

– Målet med demonstrasjonen er å få fokus på at prisene må ned, og iallfall ikke økes. Lokalpolitikerne har forsøkt å ta dette opp, men de taler for døve ører i Oslo. Nå får det være «folkets røst» sin tur, for å se om det hjelper, sier Wollum og Veland.

På grunn av økte momssatser tjener staten penger på Ryfast. Utlendinger slipper å betale bompenger. Vanlige arbeidere får hele regninga.

Det er de som bor i Ryfylke-regionen som rammes hardest, siden Stavanger-regionen får statstilskudd, mens de som bor i Ryfylke, må betale alt selv.

– Det er så mange ting som ikke henger på greip. Denne demonstrasjonen er ikke bare et opprør mot bomprisene, det er en kamp for vår rett til rimelige veier som ikke tømmer lommene våre hver gang vi reiser. Dette er vår mulighet til å stå sammen, vise vår styrke og kreve den endringen vi så sterkt trenger.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.