Kong Harald og co. bør benytte første og beste anledning til å markere tydelig avstand fra Durek Verretts nyeste kontroversielle uttalelse, mener professor Kristian Gundersen.

– Å så et frø rundt i befolkningen om sånt vrøvl, og slike metoder, det tror jeg kan få skadevirkninger, ja. Det kan være farlig, og det er å utnytte mennesker i en vanskelig situasjon, sier professor i biologi Kristian Gundersen til Dagbladet.

Den selverklærte sjamanen Durek Verrett har vært i hardt vær siden han i forrige uke la ut en video i sosiale medier der han kom med det som de fleste oppfatter som skadelige råd til småbarnsforeldre.

I videoen framholdt Verrett at utagerende oppførsel hos små barn kan skyldes at ånder – eller «entiteter» – har tatt bolig i dem.

Den påståtte tilstanden kan ifølge Verrett kureres ved å holde barnet, se det rett i øynene og si: «Du har ingen makt her. Du er et svakt vesen, og jeg sender deg inn i lyset akkurat nå.»

Durek Verrett med svært usmakelig «angrep» på barn

Utsagnet har utløst et skred av reaksjoner, og KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse karakteriserte utspillet som en oppfordring til å «begå psykiske overgrep mot små barn».

Kongefamilien er ingen «vanlig familie», framholder Gundersen.

– Dette hører ikke til privatlivets fred. Det er sikkert mange fordeler ved å være kongelig, men en av ulempene er jo at man har begrensninger, sier han, og legger til:

– Jeg synes at kongen bør markere avstandtagen. Kongen skal ikke uttale seg i politiske spørsmål, men han har jo uttalt i noen spørsmål hvor det er nokså bred enighet i Norge – i ytterkanten av det man kan kalle politikk. Og dette synes jeg er et eksempel på det.

Kongehuset har ingen kommentar til uttalelsene og henviser til Durek Verrets talsperson, Simon Eriksen Valvik.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.