Vladimir Putin vil stille til presidentvalg som uavhengig kandidat med bred støtte, men ikke på en partiliste.

Dette ifølge det statsstøttede nyhetsbyrået RIA.

Putin, som har sittet ved makten som enten president eller statsminister i mer enn to tiår, har kunngjort at han vil søke en ny seksårsperiode i mars 2024 i et valg han etter alt å dømme vil vinne, skriver Reuters.

Han kommer ikke til å stille som kandidat for regjeringspartiet Det forente Russland (UR), selv om han har partiets fulle støtte, men som uavhengig kandidat, sier Andrei Turchak, en høytstående tjenestemann i UR-partiet, ifølge RIA.

Sergej Mironov, en høytstående politiker fra partiet Rettferdige Russland som støtter Putin, ble også sitert av RIA på at Putin ville stille som uavhengig kandidat, og at det ville bli samlet inn underskrifter til støtte for ham.

For den 71-årige Putin er valget en formalitet: Med støtte fra staten, de statsstyrte mediene og nesten ingen motforestillinger i offentligheten er han sikker på å vinne.

Tilhengerne av Putin sier at han har gjenopprettet orden, nasjonal stolthet og noe av den innflytelsen Russland mistet under kaoset etter Sovjetunionens sammenbrudd, og at krigen i Ukraina – som Putin kaller en «spesiell militæroperasjon» – er berettiget.

En årelang undertrykkelse av opposisjonelle og kritikere, forsterket av omfattende nye lover om «falske nyheter» og «diskreditering av hæren», har ført til at kritikere og krigsmotstandere har blitt idømt lange fengselsstraffer eller flyktet til utlandet, samtidig som rommet for opposisjonelle har blitt stadig mindre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.